vesimato

Tämä outo olento uiskenteli järven rantavedessä yöpymispaikalla jossain Karesuannon ja Muonion välillä. Pesin astioita vedessä, kun huomasin tämän. Tietäisiköhän joku, mikä otus on kyseessä? 30.7.08

Kommentit

Jouhimato?

Olisikohan jouhimato.
Kuva on hieno, mutta kohde on ... ööh ... huh ... :-)

Täytyy täsmentää, että kammoni jouhimatoja ja muita vastaavia kohtaan johtuu siitä, että penskana minulle ja kai muillekin syötettiin propagandaa, että jouhimato tunkeutuu ihmisen ihon läpi. Mitä se ei tee ...

... eihän?

joo ei

tee, luin juuri tietoa jouhimadosta. Pitäisi olla vaaraton. Tosin oli aika epämiellyttävää, kun tämä putkahti järven pohjahiekasta esiin astioita pestessäni. Varsinkaan kun ei tiennyt, kenestä on kysymys. Iilimadon kyllä tiedän. Kiitos vastauksesta, Tuutti.

Ilmeisesti jouhimato on

Ilmeisesti jouhimato on tarkka ympäristöstään? Selailin Irman kuvia ja tuli vastaan tämä keskustelu. Etelä-Savossa Puulavedellä näitä kavereita on hurjasti, lapset muutaman vuosi sitten keräilivät rantavedestä varmaan kymmeniä ämpäriin ja joka vuosi niitä näkee (usean kymmenen vuoden ajan havaintoja). Irmakin sen verran luontoa tarkkailee (!), että varmaan olisi kotipuolessaan törmännyt näihin, jos niitä siellä olisi. Hassua, olen aina ajatellut niiden olevan "joka järven kauhistus".

jouhimato

Olen kotoisin Etelä-Savosta, Kangasniemeltä, tosin en ihan Puulaveden rannalta, pienemmän järven. En muista lapsena näitä matoja nähneeni, tai sitten niihin ei kiinnittänyt huomiota. Iilimadot muistan hyvinkin. Täällä Pohjois-Savossa en ole (vielä) törmännyt näihin.

Mökkirantamme on hienoa

Mökkirantamme on hienoa hiekkaa, kuten tässäkin kuvassasi. Ehkä ne jotenkin tykkää siitä? Toisaalta Wikipediassa sanotaan: "Lankamaisia jouhimatoja löytyy eniten lieju- ja mutapohjaisten järvien rantavesistä", enkä Puulavettä ainakaan keskiseltä osaltaan pidä kovin lieju- ja mutapohjaisena. Itse asiassa tarkemmin ajatellen viime kesinä niitä on näkynyt huomattavasti vähemmän kuin omassa lapsuudessani tai noin 10 vuotta sitten, kun lapseni olivat siinä "ötökänkeräilyiässä". Ehkäpä sitä ei tule rantavedessä niin paljoa lotrattua tai sitten ne oikeasti ovat vähentyneet...

Jouska

Jouhimatoja on esiintynyt Pohjois-Karjalassa, Kesälahden Pyhäjärvessä
ainakin niin kauan kuin muistan eli 60-luvulta lähtien. Järvessä on kirkas vesi ja samanlainen hiekkapohja kuin kuvan lähettäneellä.

Meitäkin aikoinaan joku viisas pelotteli niiden voivan kaivautua vähintäänkin haavojen kautta ihon sisälle. Juttuhan on hömppää, mutta upposi täydestä lapsiin. Tutkiskelimme inhon sekaisella pelolla, mutta kiinnostuneina jouskia ja niiden uiskentelua rantavedessä.

Minustakin tuntuu, että jouskat ovat vähentyneet. Tosin kalankäsittely rannalla on jäänyt pois. Kalankäsittelyhän rantavedessä saattoi houkutella jouhi- ja iilimatoja herkkuaromeillaan. Isot mustat iilimadot (juotikkaat?) olivat muinoin rantakalan tekoaikoina jouskien tavoin yleisiä.

madon pituus

oli noin 20 cm