Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Kevät etenee kohisten Kevätseurannassa

Käyttäjän kevätseuranta kuva

Ainakin Suomen eteläisemmällä puoliskolla asuvat ovat varmasti huomanneet, miten kevät alkoi aikaisin ja on edennyt isoin harppauksin näihin päiviin asti. Luonto-Liiton Kevätseurantaan palautettujen havaintojen perusteella kevät on jopa pari viikkoa edellä aikataulusta ainakin pariin viime vuoteen verrattuna.

Etelässä yleistilanne näyttää tällä hetkellä siltä, että pitkän lämpimän jakson ansiosta kevät on jo hyvässä vauhdissa. Runsaiden leskenlehden kukkien ympärillä pyörii niin nokkos- ja sitruunaperhosia kuin mantukimalaisiakin. Sinivuokotkin availevat jo kukkiaan. Vuoden teemalajeista, matelijoista ja sammakkoelämistä on havaittu jo useita kyitä ja sisiliskoja. Peipot ja punakylkirastaat virittelevät laulujaan, töyhtöhyypät, kiurut ja kottaraiset ovat olleet pelloilla jo muutaman viikon. Naurulokkejakin on saapunut, ja jopa västäräkkejä on nähty monin paikoin jo maaliskuun puolella. Hurjaa!

Koska itse liikun lähinnä etelärannikolla, en osaa yhtä hyvin kertoa muun Suomen tilanteesta, mutta kevätseurantahavaintoja on kyllä tullut runsaasti joka puolelta. Leskenlehtiä, sitruunaperhosia ja sisiliskoja sekä yksittäisiä västäräkkejä ja naurulokkeja on havaittu jo ainakin Keski-Suomen korkeudella. Kiuruja ja kekomuurahaisia on liikkeellä jo Oulussa asti. Lappiin saakka ovat ennättäneet jo ainakin töyhtöhyypät, kottaraiset, peipot ja nokkosperhoset. Kaikkein pohjoisimpia havaintoja kevätseurantalajeista on tehty Muoniossa ja Kittilässä, joissa on nähty laulujoutsenia.

Nyt vain odotellaan, iskeekö takatalvi kahta kauheammin, jos sellainen vielä saadaan. Jotkin muuttolinnut, esimerkiksi töyhtöhyypät, osaavat tarpeen vaatiessa väistyä takaisin kohti etelää säiden mukaan. Toisaalta esimerkiksi laulujoutsenet saapuvat normaalistikin jo hieman ennen kuin järvet kunnolla sulavat, joten ne eivät todennäköisesti pienestä pakkasesta hätkähdä. Perhoset ja kimalaiset kykenevät suojautumaan, enkä hämmästyisi vaikka ne vaipuisivat uudestaan tilapäiseen kylmänhorrokseen, jos takatalvi yllättää. Onhan niiden täytynyt kohdata oikullisia keväitä jo tuhansien vuosien ajan. Toisaalta ne ovat riippuvaisia ensimmäisten kevätkukkien tarjoamasta ravinnosta, joten jos esimerkiksi leskenlehdet paleltuvat, voi hyönteisillekin käydä köpelösti.

Kevään kulkua on vaikea ennustaa. Kuvat tämän sivuston omaan Kevätseuranta-galleriaan sekä havainnot kevätseurantalajeista ovatkin koko kevään ajan tervetulleita! Galleriaan voit laittaa kuvia paitsi kevätlajeista, myös vaikkapa keväisistä retkitunnelmista. Muista myös, että kuvan laittaminen galleriaan ei riitä havainnon ilmoittamiseksi, joten käy myös Kevätseurannan nettisivuilla tutkimassa, mikä olisi sinulle sopivin tapa ilmoittaa havaintosi. Tarjolla on paperilomake, nettilomake, sähköposti ja tekstiviestit. Sähköisesti palautuneiden havaintojen perusteella TV1:n Aamu-tv:ssä kerrotaan kevään etenemisestä joka toisena torstaina koko kevään ajan. Seuraava lähetys on tämän viikon torstaina klo 7.13.

Kuten sanottu, Kevätseurannan erityisenä teemana ovat tänä vuonna matelijat ja sammakkoeläimet. Niistä toivotaan tehostetusti havaintoja! Havainnoista hyötyy myös Kevätseurannan tämänvuotinen yhteistyökumppani Suomen herpetologinen yhdistys. Kaikki kevätseurantahavainnot päätyvät myös Luonnontieteellisen keskusmuseon käyttöön.

Lopuksi voisin julistaa pienen epävirallisen kilpailun. Kuka arvaa, milloin kukkii tämän kevään ensimmäinen valkovuokko? Vastaukset tämän kirjoituksen kommentteihin, vastata saa niin kauan kunnes ensimmäinen kukkimishavainto saadaan. Lähimmäksi arvannut saa aplodeja :-)

Inka Plit
kevätseurantasihteeri, Luonto-Liitto

Kommentit

avaan pelin veikkaamalla

avaan pelin veikkaamalla ensimmäisen valkovuokon kukinta-ajaksi 12.4. näytti jo siltä että saattaisi kukkia aiemminkin, mutta kevät näköjään vähän hidasti vauhtiaan :)

Arvaan että 10.4. löytyy

Arvaan että 10.4. löytyy ensimmäinen valkovuokko.
Arvaukseni perustuu siihen, että lapsena Espoossa keräsin äitienpäiväkimpun valkovuokoista. Nyt kun kevät ehti jo sen verran pitkälle uskon, ettei pieni takapakki haittaa ja kevät on ainakin kolme viikkoa etuajassa.
Täällä Kajaanissa valkovuokot kukkivat toukokuun lopulla ja kukkapenkeissä etupäässä.

Veikkaus on päättynyt

Niinhän siinä sitten kävi, että valkovuokot yllättivät meidät kaikki. Jonkin aikaa jutun kirjoittamisen jälkeen saimme ilmoituksen, jonka mukaan valkovuokko on kukkinut Varsinais-Suomen Liedossa jo 25. maaliskuuta! Eli kilpailu oli oikeastaan ohi ennen kuin se ehti edes alkaa...

Lähimmäksi arvasi kuitenkin "raiok". Aplodeja!

-Inka Plit