Löydä valo pimeydestä!

Käyttäjän Tuntematon kuva

Talven aikana, siis helmikuun loppuun asti, on käynnissä jälleen vastakkainasettelua etsivä kilpailu. Tavoitteena on löytää valo pimeydestä - tai mikseipä saman tien pimeys valosta.

Viime talvena käytiin kamppailua elämän ja kuoleman välillä. Yllättäen elämä pääsikin kevään puolella voittamaan. Eteläisessä Suomessa tuntui, ettei kuolema edes päässyt niskan päälle missään vaiheessa.

Talvi on nykyään mitä sattuu, mutta yhteen asiaan voi luottaa, etenkin lumen puutteessa: talvella on pimeää. Kaamosmasennus on kaikesta klisheisyydestään huolimatta totta ja läsnä joka talvi. Päivät lyhenevät lyhenemistään aina talvipäivän seisaukseen asti ja aurinko ei koskaan nouse kovin ylös. Pohjoisessa aurinkoa ei edes näy keskitalvella.

Talven aikana käytävä kilpailu pyrkii siirtämään silmän pois tapahtumista tai luonnon prosessien dokumentoinnista. Sen sijaan katse siirretään valon ja varjon leikkiin, pimeyden ja valon kisailuun. Tarkoituksena on löytää kuvia, joissa valo on pääosassa. Esittääkö kuva sitten syksyn hämyisyyttä, talven pimeyttä vai kevään uutta valoa, on kiinni kuvaajasta. Pimeä vuoden aika kuitenkin antaa mahdollisuuden tutkailla luontoa uudesta kuvakulmasta.