Saukkomailla

Käyttäjän RSu kuva

Saukko on palannut sukupuuton partaalta lähes koko Suomeen. Olin viikonloppuna Keski-Suomen ja Pirkanmaan kulmassa, Keuruun-Virtain tutkimusalueella laskemassa saukkoja. Saukkokannan selvityksestä on tullut ”ikuisuusprojekti” –aloitin sen lukiolaispoikana vuonna 1985 ja yhä saukot "pitävät lämpimissä karvattomissa käpälissään". Saukon tassut muuten tosiaan ovat paljaan ihon peittämät aivan kuin meillä ihmisillä. Myös talvipakkasella jään reunalla…

Mutta itse laskentaan. Saukkoja laskennassa nähdään vain vähän, tällä kertaa sadanyhdentoista tarkastetun paikan otoksessa yhdellä saukko oli samaan aikaan laskijoiden kanssa. Itse asiassa tällä kertaa nähtiin kaksi saukkoa, sillä sukeltelemassa oli emo viimekesäisen poikasensa kanssa. Saukon touhujen seurailusta ajaa pois vain jäseniin hiipivä kylmyys (joka hiljaa paikallaan seistessä tapahtuu yllättävän nopeasti). Saukkomäärän arviointi ei siis perustu eläinten näkemiseen, vaan jälkiin.

Sopiva keli ja jokivarsi, niin lumijälkiin voi törmätä lähes missä vain. Citysaukkoja on ollut tänäkin talvena liikkeellä mm. Oulussa, Kajaanissa, Jyväskylässä, Mikkelissä ja Helsingissäkin on jäljet havaittu. Ei siis muuta kuin jokivarteen.

RSu

Kommentit

Miten?

Olen muuttanut Perniöstä Pertteliin.Perniössä Latokartanonkoskella Kiskonjoella havaitsin usein saukon jälkiä jäällä niitä kuitenkaan koskaan näkemättä.Nyt täällä Perttelissä Uskelanjoessakin olen nähnyt saukon jälkiä.Mikä om paras ajankohta jos haluaa nähdä otuksen? Onko se aamuyöllä ja pitääkö rakentaa piilokoju jotta onnistuisi saukon näkemään?
Terv. Kaimaani

Saukon ...

näkeminen on mielestäni melkoisen vaikea toteuttaa väijymällä. Otus liikkuu saalistusalueellaan hyvin laajasti ja tulee uudelleen samaan kohtaan puroa vasta monen päivän perästä. Paras väijyntäpaikka olisi joku kalanviljelylaitos, mutta omistajat pyrkivät saukon liikkumista niissä kaikin voimin rajoittamaan.

Onnella !

Saukko liikuskelee samoja reittejä näen vain sen jäljet ja keväämmällä isot kasat näkin kuoria jään reunoilla. Tänä talvena saukosta on tullut rohkeampi käynyt talviasuttavien mökkien pihalla siitä on otettu videota uiskentelee päivisin sulassa. Kesäisin saukko liikkuu 10 jälkeen illalla olemme seuranneet menee luodolle syömään jotain kun saalistelee.
Terv:Jaana

Mäenlaskija

Eräänä kevättalvena seurasimme joenvarren talon ikkunasta, kun saukko lasketteli mäkeä pellolta jokeen viettävää rinnettä pitkin aivan vesirajaan saakka. Se juoksi takaisin ylärinteeseen ja heittäytyi selälleen, lasketellen samaa reittiä takaisin alas. Sitä se teki ainakin kymmenen minuuttia ja kaikesta näki, että se nautti siitä. Oli siinä naurun aihetta, kun seurasimme sen leikkiä. Sitten se nousi kivelle joen varteen huilaamaan ja lämmitteli kevätauringon loisteessa. Osaa luontoeläinkin leikkiä oikein aidosti.