Ympäristönsuojelijat vetoavat Kansainväliseen Olympiakomiteaan Tahkovuoren korotushankkeen pysäyttämiseksi

Suomalaiset ympäristöjärjestöt vetoavat Kansainväliseen Olympiakomiteaan, että talviolympialaisia koskevat spekulaatiot Nilsiän Tahkovuoren osalta lopetettaisiin. Eilen lähetetyssä vetoomuksessa todetaan, että ympäristön kannalta tuhoisa hanke sotii olympialiikkeen ihanteita ja henkeä vastaan.

Suomessa on virinnyt keskustelu talviolympialaisten järjestämisestä maassamme. Suomen Olympiakomitean pääsihteeri Jouko Purontakanen on todennut lehtihaastattelussa (Savon Sanomat 11.5.2006), että Suomen mahdollisuudet saada talviolympialaiset riippuu Nilsiän Tahkovuoren korotuspäätöksestä.

Nilsiän Tahkovuoren korotushankkeessa on tarkoitus luoda alppilajeissa vaadittava 700 metrin korkeusero Siilinjärven apatiittilouhoksen kipsistä, sivukivestä ja jätekivimassoista koostetulla keinomäellä. Osana tätä korkeuseron tavoittelua suunnitellaan 200 metriä syvän painanteen louhimista keinorinteen juurelle. Nykyisellään Tahkon korkeus viereisen Syväri-järven tasosta on noin 220 metriä.

Hanke on tuhoisa lähi- ja kaukomaisemalle, luonnon- ja kulttuuriympäristölle sekä läheiselle Huutavanholman luonnonsuojelualueelle. Se on varoittava esimerkki rakennushankkeesta, jossa luonnonympäristöä muutetaan muista arvoista ja seurauksista piittaamatta.

Vetoomuskirje toimitettiin eilen Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Roggelle. Se on toimitettu myös Suomen Olympiakomitealle. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Suomen luonnonsuojeluliiton ja Maan ystävien ohella SLL:n neljän paikallisen tai alueellisen ympäristöjärjestön puheenjohtajat.