Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Junaratojen sähköjohdot linnuille vaarallisia?

Näin tänään (22.6.) Helsingissä junan ikkunasta aika hämmentävän näyn: Eläintarhan kentän kohdalla junaradan reunapensaikosta nousi laululentoon pikkulintu (ehkä pensaskerttu), joka yllättäen osui radan ilmajohtoihin ja putosi kuin kivi raiteiden väliin. Linnun kohoamisnopeus oli hyvin rauhallinen, joten törmäys sinänsä ei näyttänyt olevan ollenkaan kova. Voivatko linnut saada sähköjunien johdoista sähköiskun? Näytti aivan kuin näin olisi tapahtunut. Lintu ei pudotessaan räpytellyt. Maassa siipi vielä liikahti. Enempää en ehtinyt näkemään. Olen aina kuvitellut, että linnut voivat istuskella sähköjohdoilla aika rauhassa (ei synny potentiaalieroa). Voimajohdoillahan näkee esim. kottaraisi ja kyyhkyjä tyypillisesti pitkinä helminauhoina. Syntyykö lankoja päin lentäessä erilainen tilanne sähköopillisesti? Ja viimeisenä jäi kaihertamaan se, että muista nähneeni junaratojen sähköjohdoilla lintuja istuskelemassa.