Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Sammakkoretkellä

Käyttäjän RSu kuva

Kevään yksi kohokohta on sammakkolammella käynti. Tutkimusalueellani on yksi sammakkolampi ylitse muiden. Pienelle kalattomalle suolammelle kertyy keväisin kutemaan viitisensataa sammakkoparia. Määrän voi laskea kertyvien kutukasojen määrästä, sillä jokainen lisääntyvä naaras jättää jälkeensä yhden kasan. Tässä tapauksessa kasat kuitenkin kertyvät suureksi kutulautaksi, jossa laskeminen on vaikeaa.

3.5. kävin tutulla Keuruulaisella lammella. Paikalla kurnutti noin 300 sammakkoa – kurnutuksesta tulikin tasaista murinaa, kun jokin kone kaukaa kuultuna. Kutua oli kertynyt vasta 80 kasaa, joten kevään kiivain lisääntymiskausi on vielä edessäpäin. Paikalle oli eksynyt myös kaksi rupikonnaa, vaikka niiden kutupaikkana on suurempi lampi parinsadan metrin päässä. Lapset ystävällisesti siirsivät eksyneet oikeaan paikkaan, vaikka olisivat ne sinne varmaan ehtineet itsekin, sillä rupikonnien kutuaika on noin viikkoa sammakoiden jälkeen, eikä lammella vielä ollutkaan konnia paikalla. Pitääpä poiketa myöhemmin uudestaan.

RSu

Kommentit

Laulaako ...

lammella myös viitasammakko?

Viitasammakoita ei ainakaan

Viitasammakoita ei ainakaan Keski-Suomessa ole ollenkaan samoilla lammilla, joissa on paljon tavallisia sammakoita tai suuria määriä rupikonnia. Viitasammakot kutevat yleensä sara- tai korterantaisilla rehevillä ns. lintujärvityyppisillä alueilla, joissa pulputus on käynnissä juuri nyt.

Risto Sulkava, FT

Sonkajärvellä

Iiisalmen pohjoispuolella on ainakin lampi, jossa kutee tavallista sammakkoa, viitasammakkoa ja rupikonnaa. Tavallinen sammakko ensin, sitten viitasammakko ja rupikonna. Eivät ne ainakaan pyri välttelemään toisiaan.