Pienenee kuin pyy...

Käyttäjän tepo kuva

Sanomalehdissä julkaistiin 17.9. STT:n välittämä pikku-uutinen, jossa kerrottiin metsästäjän ampuneen metsästyskaveriaan pyynä. Väärä lajinmääritys oli sattunut kaksi päivää aikaisemmin Hämeenlinnassa. Haulikolla ei saanut ihmistä hengiltä kolmenkymmenen metrin päästä, eikä loukkaantuminenkaan ollut vakava, sillä haulit hajaantuivat laajalle alueelle rintaan, käsivarteen ja nivusiin.

Muistan takavuosina lukeneeni, kuinka silloisessa Rovaniemen maalaiskunnassa metsästäjä pudotti käpyjenkerääjän puusta metsona. Siitäkin on jo kauan, kun Ilomantsissa nuori nainen ammuttiin teerenä; metsästäjä oli nähnyt vaalean posken loistavan teeren peräpeilinä. Nyt vuorossa oli pyy. Seuraavalla kerralla ihmistä pidetään jo viiriäisenä?

Metsästäjien tekemät lajinmääritysvirheet, joissa ihmiseen osuu luoti tai haulit kanalinnun sijaan, eivät onneksi liene edes jokavuotisia. Täytyy muistaa, että metsästäjiä Suomessa riittää. Minunkin tielleni osui samana uutispäivänä (17.9.) linnustaja ja edellisenä päivänä kaksi – ja kaikki aseineen ja koirineen, vaikka en edes mennyt metsään! Ammuttuihin laukauksiin suhteutettuna ihmisiä metsästyksen yhteydessä ylipäätään kuolee tai haavoittuu häviävän pieni määrä.

Metsästäjien yleisessä lajintuntemuksessa olisi toki parantamisen varaa, vaikka enää ei ammutakaan kaikkea, mikä liikkuu. Vesilintumetsästyksen osalta aihetta on sivuttu elokuussa Suomen Luonnossa (6/2009). Ihmisten tappaminen metsästyksen tarkoitetuilla aseilla metsästyksen ulkopuolella on sitten kokonaan eri juttu

Terho Poutanen 23.9.2009

Kommentit

STT uutisoi väärin

Tosin tällä kertaa ei kyse ollut väärästä lajinmäärityksestä:
http://www.hameensanomat.fi/?article=111721

Väärin uutisoitu?

Kyllä Hämeen Sanomien verkkolehdessä olevasta jutustakin tulee ensinnä mieleen väärä lajinmääritys: "Toinen miehistä oli jäänyt istumaan mättäälle, kun toinen lähti houkuttelemaan pyytä esille. Pyytä etsinyt oli nähnyt linnun laskeutuvan maahan ja ampunut sitä haulikolla."

Mies ampui pyytä ("sitä"), eikä suinkaan miestä (jolloin olisi kirjoitettu "häntä").

Terho Poutanen

Eli se olikin metsästäjä,

Eli se olikin metsästäjä, joka oli laskeutunut maahan.

Aika malttamattomia ovat nuo

Aika malttamattomia ovat nuo metsästäjät ja melkosen rikas mielikuvitus. Jos poski vilahtaa pusikossa niin mikäs muu se voi olla kuin lintu. Pitäisiköhän heidän ottaa enemmän huomioon sellainen seikka, että taitaa siellä metsässä kuitenkin liikkua joku muukin ihminen.

Koira mukaan

Jos kaikilla metsästäjillä olisi koira, jokaisella siihen tarkoitukseen soveltuva ja metsästäjä osaisi myös lukea koiraansa, niin tälläisiltä vältyttäisiin.
Esim. lintukoira ei seiso ihmiselle, ajokoira ei tee ajohaukkua ihmiselle, jne....Hirvikoira voi haukkua ihmistä, vaan sekin on erilaista haukkumista.