Pitääkö valkoposkihanhi tunnistaa?

Käyttäjän tepo kuva

Pohjois- ja Etelä-Karjalassa on syys-lokakuussa eletty vilkasta hanhisyksyä. Niinpä ei ollut mikään yllätys, kun Pohjois-Karjalan poliisilaitos 4.10. tiedotti, että Tohmajärven Värtsilässä oli edellisenä päivänä ammuttu valkoposkihanhia: ”Toinen mies kertoi luulleensa ampuvansa kanadanhanhia ja toinen kertoi, ettei tiennyt mitä hanhea ampuu.” Eikä tapaus ollut edes Tohmajärven syksyn ensimmäinen; päivää aikaisemmin (2.10.) oli valkoposkihanhi onnistuttu ampumaan Uudessa-Värtsilässä.

Eikö metsästäjä tunnista pellolle laskeutuvaa valkoposkihanhiparvea edes ampumaetäisyydeltä?

Metsästäjien oma etujärjestö ja samalla myös viranomainen, Metsästäjäin Keskusjärjestö (MKJ), reagoi nopeasti ja pani 5.10. levitykseen tiedotteen ”Varovaisuutta hanhenmetsästykseen – rauhoitettuja muuttohanhia liikkeellä”. Siinä MKJ kehotti ”metsästäjiä valppauteen hanhia metsästäessään ja varmistumaan siitä, että kohteena varmuudella on luvallinen hanhilaji”.

Takavuosina, ennen mopoja ja paljon ennen tietokonepelejä, nuorisolla oli tapana liikuskella pitkin maita ja mantuja ammuskelemassa ilmakivääreillä pikkulintuja ja vähän isompiakin. Tuolloin MKJ vetäytyi vastuusta vetoamalla lakiin: ilma-aseilla metsästys ei ole metsästystä, eikä se niin ollen kuulu sille lainkaan. Lapset ja nuoret saivat sen puolesta vapaasti harjoitella metsästystä ilma-aseilla.

Jos ampuu rauhoitetun valkoposkihanhen, syyllistyy metsästysrikkomukseen. Välttyykö syytteeltä, jos kysymyksessä ei ole tahallisuus eikä huolimattomuus, vaan lajin tunnistaminen metsästystilanteessa kerta kaikkiaan on mahdottoman vaikea?

Terho Poutanen ensilumen päivänä 12.10.2009

Menivätkö viimeiset valkoposkihanhiparvet eilen iltahämärissä? Tundrahanhiparvi ylitti mökin vielä tänään (12.10.) pilkkopimeässä klo 6.05.

Kommentit

Metsästyskortti kuivumaan ja

Metsästyskortti kuivumaan ja ampuja lintuyhdistyksen järjestämään tunnistustenttiin?