Miksi kärpällä on musta hännänpää?

Käyttäjän RSu kuva

Suksin hiihtoretkellä lähes yhteen kärpän kanssa. Pieni näätäeläin on sukulaisensa lumikon tapaan talvella puhtaan lumen värinen ja lähes mahdoton erottaa talvimaisemassa. Helpoiten lumikon tai kärpän erottaa aurinkoisella säällä varjostaan; valkea väri kun ei suojaa varjojen synnyltä. Musta hännänpää kuitenkin paljastaa kärpän. Miksi siis sellainen, jäin miettimään?

Oikeastaan vastaus löytyi saman "törmäyksen" jatkona; kun katsoin pakenevaa kärppää, en nähnyt muuta kuin pienen mustan hännänpään hyppivän vauhdilla lumimättäiden väleissä. Ajattelehan asiaa saalistavan pöllön tai haukan näkövinkkelistä.

Pöllö havaitsee liikkujan joka tapauksessa äänestä, haukka taas tarkalla näöllään suojaväristä huolimatta aina silloin tällöin. Syöksy kohti saalista, joka tietysti pinkaisee pakoon. Maisema vilisee silmissä, risut lyövät siipiin ja lumi pöllyää. Ainoa mikä erottuu on musta liikkuva täplä, muodoltaan kuin päästäinen ja puikkelehtiikin samaan tapaan. Katse seuraa täplää, kynnet ojentuvat ja ”varma” saalis on jaloissa… mitä? Tyhjää. Hännänpäässä on tavallista pidempiä mustia karvoja, joista ei voi saada otetta. Kärppä hävisi, eikä saaliiksi jäänyt edes päästäistä.

Lumikko mahtuu myyrien käytäviin ja yrittääkin paeta lintupetoja lumen alle. Kokovalkoisuus on etu. Kärpän on pärjättävä pinnalla. Hännänpään hämäys ei tietenkään toimi joka kerralla, mutta evoluutiolle riittää, jos kokovalkoiseen verrattuna vaikka vain joka kymmenes kerta mustahäntäinen kärppä voittaa. Luonnonvalinta toimii ja kärpän musta hännänpää muotoutuu yhä paremmin päästäisen näköiseksi.

RSu

Kommentit

Yksi mahdollinen

selitys tuo tietysti on. Mielestäni se kuitenkin ontuu. Kärppä pakenee ensi tilassa sekin johonkin reikään; pehmeässä lumessa se kaivautuu varsin nopeasti piiloon.
Kärppäurosten keskinäisiä välienselvittelyjä ei ole tutkittu. Niissäkin mustalla hännänpäällä saattaisi olla merkitystä. Ylös nostettuna täplä antaisi kuvan uroksen koosta. Arvelen ainakin, että uroksilla on omat reviirinsä, varsin laajatkin, joille se ei suvaitse muita uroksia ainakaan kevättalvella kiima-aikaan.
Mielikuvitusta käyttäen voisi löytää vielä lisää selityksiä.

kärpän hännänpää

olen joskus miettinyt samaa ketun,ajokoiran,beaglen ja dreeverin valkoisesta hännänpäästä.

Valkoiset.

Ainakin koirilla se on hyvä osoitin koiran mielialasta, häntäkoipienvälissä, alistus, häntä ylhäällä, uho / koko, ja mikäs paremmin näkyisi kuin valkoinen hännänpää.

Itse olen miettinyt miksi ilveksen korvat ovat mustat takaapäin ja niissä valkoinen kolmio?

Yöeläimet tarvitsevat

merkit, joiden avulla ne pysyvät toistensa perässä pimeässä paetessaan (esim. emo ja pennut). Myös tiikerin korvat ovat takaa valkoläiskäiset.

Kärpän hännänpäästä

Sattumalta luin juuri eräästä lehdestä : Kärpän hännänpään tarkoitus on houkuttaa sitä saalistavat petolinnut iskemään häntään, ei itse otukseen :>)