Selkälokin hyvinvointi on meidän ja ugandalaisten asia

Käyttäjän hannele kuva

Lintujen muutto on mitä mainioin tapa havainnoida luontoa. Muuttavat lintulajit saapuvat maahamme eri aikoihin ja kertovat näin kevään etenemisestä. Lajien ensimmäiset yksilöt saapuvat yleensä hämmästyttävän luotettavasti samoihin aikoihin joka vuosi.

On jännittävää ajatella, että monet tutut lintumme ovat tavallisia asukkeja myös aivan toisenlaisissa luonnonympäristöissä ja kaukaisissa maissa yli puolet vuodesta. Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisia loruja, satuja ja kansanperinnettä esimerkiksi västäräkkiin liittyy sen talvehtimismaissa Välimeren alueen itäosissa, Lähi-Idässä ja Koillis-Afrikassa. Myös vastuu muuttolintujen hyvinvoinnista on esimerkiksi erittäin "suomalaisen" selkälokin tapauksessa sekä meillä että ugandalaisilla. Selkälokin suojelussa onkin viritelty yhteistyötä maiden ympäristöjärjestöjen välille.

Ihminen ei siis ole ainoa laji, joka kaipaa talven tullen läpimimmille seuduille. Meille talvenviettoon muuttaminen Espanjaan on vielä helppoa jos vain on rahaa lentolippuun. Mutta on rankkaa lentää omin siivin jopa 36 000 kilometrin matka, kuten lapintiira tekee muuttaessaan Etelä-Afrikkaan.

Pitkällä matkalla onkin tärkeää, että "välilaskupaikat" ovat luksustasoa ja tarjoavat riittävästi lepoa ja ravintoa. Matkan päätepistemaiden lisäksi koko muuttoreitin varrelle osuvien valtioiden on huolehdittava siitä, että muuttolinnuille on riittävästi metsästykseltä ja muulta häirinnältä vapaita levähdyspaikkoja.

Kummasteltavaa riittää myös siinä, että muuttolinnut palaavat tänne kylmään pohjolaan joka kevät. Monet ihmisethän muuttavat lopulta pysyviksi asukeiksi lämpimämmille alueille, ainakin eläkepäivillään. Yksi syy linnuilla taitaa olla pohjolan valoisa kesä, jonka turvin poikaset on helppo kasvattaa suuriksi tehokkaasti. Valoahan riittää ravinnonhakuun Suomen kesässä lähes ympäri vuorokauden. Toisaalta lämpimämmät talvet meillä Suomessa ovat saaneet yhä useammat vesilinnut jäämään maahamme ympärivuotisiksi asukeiksi – miksi turhaan kokea muuttomatkan rasitukset kun pesimäalueen olot ovat suotuisat.

Luonto on ihmeellinen!

LUMO2010-koordinaattori Hannele Ahponen

Lue lisää: Lintujen muutto

 

Vuosi 2010 on luonnon monimuotoisuuden kansainvälinen vuosi. Suomen luonnonsuojeluliitto tuo kuukausittaisin teemoin esille monimuotoisuuden erilaisia piirteitä. Ikkuna Suomen luontoon -sivustolla kuukausiteemoja laajennetaan keräämällä gallerioihin teemojen mukaisia kuvia. Lintujen muuttoon liittyviä kuvia voi lisätä tämän vuoden Kevätseuranta-galleriaan.