Lauhanvuoren kansallispuisto

Kunta: 
Isojoki

Lauhanvuori on Etelä-Pohjanmaan tasaisesta maisemasta selvästi erottuva "kukkula", jonka korkeimmalla kohdalla on korkea näkötorni. Alue on suojeltu kansallispuistona ja alueen karut ja avoimet metsät ovatkin mainiota kävelymaastoa sekä kesällä ja syksyllä suosittua marjastus ja sienestysmaastoa. Spitaalijärvellä voi uida ja tehdä ruokaa keittiökatoksessa. Kuivajärvellä voi käydä tarkistamassa onko vedenpinta ylhäällä vai voiko lammen pohjalla kävellä kenkien kastumatta. Karujen metsien lisäksi löytyy myös kosteita korpia ja puronvarsia sekä soita.

Linnusto on melko vaatimatonta, mutta kesäyössä voi kuulla ja nähdä kehrääjien surinaa tai lentelyä. Metsot viihtyvät alueen metsissä, samoin jokunen kuolevasta puusta ravintoaan etsivä pohjantikka. Muitakin mielenkiintoisia lajeja voi hyvällä onnella nähdä. Talvella voi nähdä taviokuurnia tai purojen varsilla talvehtivia koskikaroja.

Alueella kulkee merkittyjä polkuja sekä vanhoja tieuria. Lisäksi maasto on monin paikoin muutenkin helppokulkuista. Telttapaikkoja on Spitaalijärven itärannalla ja Ahven- ja Kaivolammen rannalla. Puiston länsiosassa sijaitsee hieno kivijata eli pirunpelto, jonka yli kulkee myös polku ja autolla pääsee viereen. Samoin isohko siirtolohkare, "Aumakivi", on autolla saavutettavissa ja tieltä on opaste näille kohteille.

http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=186

Sijainti

Javascript is required to view this map.