Valtiovarainministeri ei suojelisi luontoa

Käyttäjän tepo kuva

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä ympäristönsuojelu tarvitsee talouskasvua, jota ilman se ei ole mahdollista. Onko mies 40 vuotta ajastaan jäljessä?

Toukokuisena lauantaina (22.5.) Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puhui Kokoomuksen puoluevaltuuston tilaisuudessa Espoon Dipolissa ympäristösuojelusta. Sikäli kuin TV:stä oikein kuulin, Katainen sanoi, että ympäristönsuojelu tarvitsee talouskasvua. Jos ei ole talouskasvua, valtiolla ei ole varaa parantaa ympäristönsuojelua.

Ihmiset – kansat, valtiot – ovat kautta aikain saaneet hyvinvointinsa ryöstämällä ympäristöään, luontoa. – Jos ”ryöstämällä” tuntuu liian rajulta, sen voi korvata ”hyödyntämällä”. Uusiutumattomista luonnonvaroista puhuttaessa hyödyntäminen on aina luonnon ryöstämistä.

Ennen ryöstettiin myös muita kansoja. Ei kai nykyaikaisen taloustieteen perustajan, skotti Adam Smithin pääteos vuodelta 1776 vain sattumalta ole nimeltään An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations eli lyhyemmin The Wealth of Nations, suomeksi Kansojen varallisuus (1933)? Sitä mukaa kun siirtomaat ovat itsenäistyneet, muita kansoja ryöstäneet kansat ovat joutuneet itse ryöstämään luontoa.

Ainakin vuodesta 1972 on yleisesti tiedetty, että uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksen kasvu ja ruoantuotannon kasvu – ja väestökasvu – eivät voi jatkua loputtomiin. Siksi myös globaalin talouden kasvulla on rajansa. Kun kuuntelee talousuutisia maailmalta, se raja on jo saavutettu.

Terho Poutanen

Kommentit

päinvastoin

eiköhän asia ole niinpäin että talouskasvu tarvitsee ympäristönsuojelua. nimenomaan suomessa esim. metsäteollisuuden lisätessä tuotantoaan tarvitaan lisää energiaa, hakkuita jne, ja kasvun aiheuttama kulutuksen lisääntyminen taas lisää päästöjä. tämä kaikki johtaa suurempaan tarpeeseen ehkäistä ympäristöhaittoja.

valtionvarainministerit ovat ennenkin loistaneet luonnonsuojelutietämyksellään, muistellaanpa vaikka Niinistön torakka- ja tupajumilausuntoja.

onneksi nykyään osataan jo kasvupakko asettaa kyseenalaiseksi: esimerkkinä vaikkapa 6.6. tv-uutisiinkin päässyt degrowth-piknikpäivätempaus.

Natura trauma?

Helsinki oli mukana kisaamassa "European Green City" -tittelistä 2012&2013 eikä päässyt finalistien joukkoon. Tukholma on ensimmäinen "European Green City". Tästäköhän kenkä puristaa? Vai siitä, että kerran saatua Natura-suojelua ei niin vain pureta :D