Suoperhosia seuraamaan

Käyttäjän hannele kuva

Suomen luonnonsuojeluliiton ja Suomen Perhostutkijain Seuran yhteishankkeella edistetään suoluonnon ja suoperhosten arvostusta Suomessa. Suoperhosissa on monia vastuulajeja, joiden säilyttämisestä Suomella on EU:ssa erityisvastuu. Suoympäristöt ovat jatkuvasti vähenemässä ja myös ilmaston lämpeneminen uhkaa osaa lajeista.

Kesä-heinäkuu on parasta aikaa havainnoida suoperhosia ja lähettää niistä kuvia suoperhosgalleriaan. Tärkein seurattava laji on rämekylmäperhonen (kuvassa), jonka yksilömäärä on päiväperhosseurannan tulosten perusteella voimakkaassa laskussa. Lisäksi mukana on 12 kiinnostavaa lajia, joiden nimet ovat tekstin perässä listana. Myös muista soilla tavattavista perhosista voi lähettää havintokuvia.

Kuvien ei tarvitse olla esteettisesti hienoja, vaan pääpaino on siinä, että lajin voi tunnistaa kuvasta. Suoperhoshankkeen tutkijat käyvät läpi galleriaan tulevat kuvat ja käyttävät niitä suoperhoshankkeessa. Perhosta ei siis tarvitse itse osata tunnistaa. Havainnosta on hyvä mainita aina aika ja paikka. Sijainti kannattaa lisätä myös karttatoiminnolla.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.suo.fi ja tuonne sivustolle myös päivittyy tarkemmat tiedot perhoslajeista sekä niiden kuvista.

(linkit LuontoPortti-sivustolle)

PAKSUPÄÄT

Mansikkakirjosiipi (Pyrgus malvae)

Suokirjosiipi (Pyrgus centaureae)

 

KAALIPERHOSET

Suokeltaperhonen (Colias palaeno)

 

HOPEATÄPLÄT

Rämehopeatäplä (Boloria eunomia)

Muurainhopeatäplä (Boloria freija)

Rahkahopeatäplä (Boloria frigga)

Suohopeatäplä (Boloria aquilonaris)

Pursuhopeatäplä (Boloria euphrosyne)

 

HEINÄPERHOSET

Rämekylmänperhonen (Oeneis jutta)

Suonokiperhonen (Erebia embla)

Kirjopapurikko (Lopinga achine)

Saraikkoniittyperhonen (Coenonympha tullia)