Neulamäki-Vuorilampi

Kunta: 
Kuopio

Neulamäki-Vuorilammelta löytyy eräretkitunnelmaa keskeltä Kuopiota! Alue sijaitsee vain viiden kilometrin päässä torilta länsilounaaseen.

Alueella sijaitseva Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue on kooltaan 230 ha. Maasto vaihtelee jyrkistä paahteisista kallioseinämistä aina lehtokasvillisuutta pursuaviin puronotkelmiin. Alueen keskellä sijaitsee idyllinen Vuorilampi, jonka rantametsää hallitsee 70 metrin korkuinen Suuren Neulamäen jyrkänne.

Alue kuuluu Pohjois-Savon lehtokeskuksen ytimeen. Sieltä on löydetty yli 500 kasvilajia, joista harvinaisimpia ovat valtakunnallisesti uhanalaiset hajuheinä, tikankontti ja hoikkarölli. Linnustossa on myös joitakin vanhojen metsien lajeja, kuten pohjantikka, pikkusieppo ja idänuunilintu.

Alue on suosittu ulkoilukohde runsaine polku- ja kävelytieverkostoineen. Vuorilammella on nuotiopaikka. Luonnonsuojelualueella kiertää luontopolku. Sen varrelta Neulamäen jyrkänteeltä avautuu horisonttiin ulottuva metsäinen "erämaamaisema".

Suuren Neulamäen laella kuoppaisen ja hiekkaisen ajotien päässä on pieni näkötorni, josta avautuu huikea näköala yli kaupungin ja pohjoiselle Kallavedelle.

Alueen esitettä on saatavissa mm. Kuopion kaupungin matkailuinfosta. Alueelle ei ole mitään erityistä ajo-opastusta, mutta parhaiten sen saavuttaa Kolmisopenlammen rannalla sijaitsevan Pilpantien pysäköintialueilta. Lyhyin matka (paikoin vain muutamia kymmeniä metrejä!) luonnonsuojelualueelle on Neulamäen lähiön lounaisosassa sijaitsevilta omakotialueiden kaduilta.

Sijainti

Javascript is required to view this map.