Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Tunnistusapua

Mikä hyönteinen mahtaa olla kyseessä? Noin 5cm pitkä. Isot siivet, molemmilla puolilla kaksin kappalein. Ampiaisen värityksen kaltainen. Isot tuntosarvet. Illan hämärässä tuli kukan ympärille lentämään.Kaunista lentoa. Pitkällä imukärsällään hamuili kukasta mettä. Valitettavasti parempaa kuvaa ei saatu. Kuva ei näytä todellista kokoa, melko isokokoinen lentäjä. Saako tänne laitettua lyhyttä videoklippiä? Siinä näkyisi paremmin.

Kommentit

Re: Tunnistusapua

Tuo on joko syreenikiitäjä tai matarakiitäjä. Ei saa kunnolla selvää kumpi. Näyttää, että siinä olisi vaaleanpunaista sävyä, jolloin se olisi ensin mainittu. Onko se vain ilta-auringon värjäämä? Toisaalta vaaleiden reunaviirujen rajaama selkäosa näyttää ennemmin ruskealta kuin tummanharmaalta, jolloin se olisi matarakiitäjä. Kiertokiitäjät saapuvat yleensä hieman myöhemmin syksyllä ja mäntykiitäjäksi tuo on hieman liian sävykäs.
Etsipä hakukoneella kuvat seuraavista lajeista ja koita päätellä itse mikä se niistä on.
a. Sphinx ligustri
b. Hyles gallii
c. Agrius convolvuli
d. Sphinx pinastri

Kiitos avusta. Katselin

Kiitos avusta. Katselin netistä kuvia ja Agrius convolvuli näyttää eniten kyseiseltä lentäjältä, mutta raidoituksen välit olivat keltaiset. Kuvahaulla löytyi erilaisia variaatioita, ovatko sellaiset ns värittömät/harmaat yksilöt jo vanhempia? Onko värikkäämpi yksilö nuorempi?

Re: Kiitos avusta. Katselin

Kuvaamallasi kiitäjällä on paitsi vaaleat raunaviirut etuselässä, mutta myös tumma "ohjasjuova" ts. silmän kautta kulkeva tumma pitkittäisjuova. Kiertokiitäjällä (A. convolvuli) ei sellaista ole, joten mä kallistuisin matarakiitäjän kannalle.

Vaihdoin kuvan parempaan.

Vaihdoin kuvan parempaan. Toivottavasti helpottaa tunnistusta

Uusi kuva toi selvyyden

Uudesta kuvasta näkyy laji hyvin selkeästi. Se on matarakiitäjä (Hyles gallii)

Onko kuinka yleinen? Emme ole

Onko kuinka yleinen? Emme ole ennen nähneet.

Re: Onko kuinka yleinen?

Minun mielestäni on hyvin yleinen. Mutta olenkin perhosia harrastanut jo melkein 40 vuotta. Joka kesä näitä näkee useita. Toukkia löytyy vieläkin enemmän. Melko usein matarakiitäjän näkee myös keskellä kirkasta päivää. Se on sekä päivä- että yöaktiivinen.

Kiitos tiedoista.

Kiitos tiedoista. Toivottavasti näemme sen uudestaan. Lentäminen on hienon näköistä kukan ympärillä.