Kaunissaari

Kunta: 
Sipoo

Kaunissaari on Helsingin kaupungin omistama retkeilyalue. Saari sijaitsee Sipoon edustalla, ulkosaariston reunalla. Saarella kiertää luontopolku.
Saareen pääsee Vuosaaresta lähtevällä yhteysveneellä.
Pituudeltaan saari on n. 2 km ja leveydeltään enimmillään n. 800 m.

Palvelut:

Saarella on uimarantoja ja luontopolku. Kaunissaarella on myös kahvila/ravintola. Nuotiopaikkoja ja leirntäalueita löytyy useita.

Luonto:

Kaunissaari on luonnoltaan monipuolinen. Etenkin rannoiltaan saaren luonto on hyvin mereinen. Rannoilla liikkuu mm. haahkoja ja kyhmyjoutsenia. Lintujen muuttoon saari sopii myös, arktikaa näkee jonkin verran ja hyönteissyjien muutto etenkin syksyllä on melko suurta. Rantojen kalliolammikoissa kutevat sammakot ja vesiliskot.
Saaren sisäosissa on laajoja ja vanhoja kuusikoita, joissa viihtyvät käpytikat, tiaiset, peukaloiset ja rastaat. Vakituisia nisäkkäitä ovat ainoastaan hiiret, myyrät ja metsäjänikset.
Saaren itä- ja länsipäissä on kummassakin flada, eli merestä irti kuroutunut lahti. Näissä viihtyvät etenkin telkät ja sinisorsat.

Historia:

Saari on historialtaan mielenkiintoinen ja pitkä. Luontopolku kertoo paljon myös saaren historiasta, kuten salakuljettajista ja virolaisita asukkaista.

Ks. http://www.hel.fi/hki/liv/fi/Ulkoilu/Saaristossa/Kaunissaari

Sijainti

Javascript is required to view this map.