Luonnonpuisto on terminä liian vaativa

Käyttäjän tepo kuva

Tämänaamuinen Helsingin Sanomat käytti luonnonpuisto-termiä turhankin holtittomasti. Lehtien matkailusivuilla moista tapaa usein.

Panamá – parasta Amerikkaa (HS 17.9.2010, Matka D 1) on matkakertomus Panaman pääkaupungista. Aivan kaupungin kyljessä on ”luonnonpuisto”. Tässä ”Metropolitan-luonnonpuistossa” kuljetaan kahden tunnin ajan niska kenossa ja tavataan ”punaturkooseja trogoni-lintuja ja valtavia, sinisiä morfo-perhosia, mutta yhtään titiä ei”.

Lehden matkakertomuksessa luonnonsuojelualueiden hierarkiaa hämärtää erityisesti se, että siinä mainitaan ”Metropolitan-luonnonpuistoa” varmempana paikkana eläinten tarkkailuun etäämmällä sijaitseva Soberania-kansallispuisto. Kumpikin on merkitty myös kartalle. El Parque Nacional Soberanía on oikea kansallispuisto, mutta el Parque Natural Metropolitano de Panamá ei ole luonnonpuisto. Se on vuonna 1985 perustettu 265 hehtaarin kokoinen maisemansuojelualue!

Luonnonpuisto on pääasiassa tieteellistä tutkimusta varten rauhoitettu luonnonsuojelualue. Maailman luonnonsuojeluliiton (IUCN) suojelualueluokituksessa luonnonpuiston luokka on I. Kansallispuiston suojelualueluokka on vastaavasti II. Suomessa – sekä maassa että kielessä, kiitos asianmukaisen luonnonsuojelulain – luonnon- ja kansallispuiston ero on tuttu juttu.

”Metropolitan-luonnonpuisto” sijoitetaan IUCN:n suojelualueluokituksessa luokkaan V eli suojellut maisema-alueet. Mielestäni parque natural ja natural park voisi suomentaa luontopuistoksi erotukseksi teollisuuspuistosta, tuulipuistosta ja muista vähemmän luonnonmukaisista alueista.

Terho Poutanen

Kommentit

"Älä ota sitä vakavasti"

Niillä on liikaa asiavirheitä ja liikaa puutaheinää yleensäkin kasvikuntaa sivuavissa artikkeleissa. Joko ko. lehden käyttämät journalistit ovat laiskoja tarkistamaan taustatietoja - tai sitten korvaus per artikkeli on liian pieni.

Tässä yksi "kuolematon kukkanen": "Kotiseudullaan Vähä-Aasiassa syklaami on nimenomaan ulkokasvi." ... tirsk, tirsk.

Luonnon- ja kansallispuisto ovat vanhoja käsitteitä

Luonnonpuisto ja kansallispuisto on Suomessa ja suomessa määritetty oikein lailla jo 1923. Ehkä ne joskus vielä opitaan tunnistamaan.

Kansallispuistokomitean pitkään haudottuun mietintöönkin (1977) jäi iki-ihana painovirhe: luonnonsäätiö. Tarkoituksena oli markkinoida uusi termi: luonnonsäästiö.

Terho Poutanen