Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Pelto

Kyntäjä on ollut tarkka; vaot ovat suorassa. Tänään minulla oli onni lentää kuumailmapallolla ensimmäistä kertaa elämässäni, mutta toivottavasti ei viimeistä.

Kommentit

Uskomatonta,

miten voi olla noin suorassa?! Katsoin ensin pikkukuvasta että tässä on talon lautaseinä ja siinä keltainen ötökkä tai sieni.

Suorassa

Minuakin ihmetyttää miten kyntäjä on saanut vaot noin suoraan, Kuvan keltainen puu on ihan täysikasvuinen haapa, monta metriä korkea, siitä saa mittakaavaa. Peltosarkojen välissä olevat ojatkin on viivasuoria. Varmaan palstalla on myös ihmisiä, jotka ovat kyntäneet. Miten tehdään noin suorat vaot?

Suoraa kyntöä

Huolella tehdyt peltotyöt ovat tosiaan joskus varsin kauniita katsella. Kuumailmapallo on mitä sopivin maalaismaisemien tarkasteluun.

Sarkapellolla, siis avo-ojapellolla ojat ovat aikanaan mitattu linjakeppien avulla suoraan ja kun sitten vuosien saatossa ojia huolletaan ojajyrsimellä, pysyvät ojalinjat suorassa ihan itsestään.

Sarkapellon kyntämisessä käytetään kikkaa. Vuorovuosina sarka käännetään eri suuntiin ja ojan reunaan viimeiseksi jäävää auran tekemää vakoa ei kylvömuokkauksen aikana muokata tukkoon vaan reunaan jätetään painanne, josta syyskyntö sitten taas alkaa vastakkaiseen suuntaan. Kun maalaji on tasainen ja kyntö tehdään riittävän kuivalla kelillä, ei vaon suorana pitämisessä ole suuriakaan ongelmia.

Salaojitetulla pellolla avausvako voidaan tehdä linjakeppejä käyttäen eli lähtöpiste ja päätepiste mitataan ja merkitään. Reunasta aloittaessa ja esim kääntöauralla kyntäessä vako on juuri niin suora kuin kyntäjä haluaa tai taidot riittävät.

Joskus, kun pelto on erittäin pitkä, esim 800m - 1500 m, voidaan tähtäyksissä ja avausvaon tekemisessä käyttää useampaa linjakeppiä ja ensimmäinen viilto voidaan tehdä ihan vaan auran vantaan kärjellä ikään kuin tähtäysavuksi.

Traktorin suorana pitäminen avauksen aikana vaatii harjaanusta ja tarkkaa silmää. Tuulilasiin ja konepeittoon voidaan tehdä eristysnauhasta merkit, joiden avulla tähdätään merkkikeppiin. Avauksen aikana katse pidetään tiukasti tähtäimessä ja jos esim taakse pitää vilkaista, on parasta painaa kytkin pohjaan ja kääntää päätä rauhassa.

Kynnöstä enemmän kiinnostuneita kehotan tutustumaan esim Anni Lyyran esitykseen Kyntöaurat