Muurahaiskeko vuoden välein

Kuvasin tämän keon ensimmäisen kerran syyskuun alussa 2009 ja nyt elokuussa 2010 Kirkkonummella.
Olin sienestämässä kun tämä valtava keko osui reitilleni. Sitten vasta huomasin katsoa jalkoihin. En ollut edes lähellä kekoa kun muurahaisia kuhisi joka puolella ja polut olivat varsin selkeät. Oli parempi jättää sienet metsän siihen osaan.

Kollaasin ylempi kuva on tältä vuodelta ja alempi vuoden takainen. Kuvat olen ottanut melkein samasta kuvakulmasta ja ilmeinen muutos keossa on tapahtunut. Voisiko viime talven suuret lumimassat täällä etelä-Suomessa olla syynä keon muodon muutokseen?

Gugi oli kuvannut lähes 2 metrisen keon Sipoon korvessa. Tämä kuvaamani keko on arviolta 1½ metriä korkeimmalta kohdalta ja lähes 4 metriä pitkä.

Kommentit

Olen lukenut jostakin,

että mitä terävämpi keko on, sen elinvoimaisempi. Laakea, matala keko merkitsee taantumassa olevaa yhdyskuntaa.
Mielenkiintoista molemmissa keoissa on kaksihuippuisuus Sitäkään en gtiedä, miten monta kuningatarta kekomuurahaisyhdyskunnassa on. Samalla yhdyskunnalla voi joka tapauksessa olla monta kekoa. Arvelisin, että jokaisessa niistä on oma kuningattarensa. Kuvasta voisi päätellä, että siinä on kaksi kuningatarta, jotka aiheuttavat kaksihuippuisuuden. Tämä on kuitenkin pelkkää spekulaatiota. Tutkimuksia en ole tehnyt. Hehhee...

Muurahaiskeko

Kiitos vastauksestasi vanttito! Pitäisi tutustua paremmin näihin ahertajiin, joista varmaan ihmiskunnan olisi syytä ottaa mallia.