Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Näkymätön näkyväksi

Käyttäjän hannele kuva

Luonnon monimuotoisuus kaikkine lajeineen on arvokas, mutta myös tavallisessa "arkiluonnossa", jossa ei ole uhanalaisia lajeja tai luontotyyppejä, piilee mittaamattomia arvoja. Esimerkiksi lähimetsä toimii hiilivarastona ilmaston säätelyssä, suo tasaa tulvia ja harjuluonto puhdistaa vettä ja tuottaa pohjavesivaroja. Tutkimusten mukaan luontokokemus ennaltaehkäisee sairauksia, auttaa toipumaan stressistä ja edistää myönteistä elämänasennetta. Luonto on myös mittaamaton kulttuurin lähde. Näitä kaikkia luonnon ulottuvuuksia voidaan sanoa ekosysteemipalveluiksi.

Luontokuvaus ja luonnon havainnointi on todella hyvä esimerkki luonnon ekosysteemipalvelun hyödyntämisestä mitä hienoimmalla tavalla. Jo luonnossa oleilu ja kuvauspaikkojen ja kohteiden etsiminen rentouttaa ja virkistää. Ympäröivän kiireisen maailman ja ajan kulun voi unohtaa helposti tarkastelemalla linssin läpi luonnon ihmeitä; ruohonkortta, taivasta vasten piirtyviä koiranputkia, metsän syväntummaa rajaa kesäisenä iltana.

Yksi parhaista luontokuvauskokemuksista oli viime vuonna "unohtuminen" kasvitieteelliseen puutarhaan keskellä hämärää maaliskuuta. Se tuli ehdottomasti kirjattua listaan "hyviä hetkiä". Toinen erityisesti muistoihin jäänyt kokemus on retki Repoveden kansallispuistoon. Retkellä oli aikaa, tilaa ja rauhaa pysähdellä kuvailemaan vaikka sadepisaroita lammen pinnassa. Ja odottaa kun aurinko on jo melkein laskenut ja järvimaisema muuttuu lähes mustavalkoiseksi, yhtä kirkkaan vihreää lumpeenlehteä lukuun ottamatta. Rauhoittava oli myös tunne, että metsä jatkui tähystyskalliolta yhtenäisenä turkkimaisena mattona silmänkantamattomiin.

Monet mestarivalokuvaajat ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Kävin katsomassa suomalaisen valokuvamestarin Pentti Sammallahden näyttelyn. Erään kuvasarjan nimi oli "SACRI – pyhiä kuvia", Kuvauksen kohteena olivat muun muassa erään Nepalin temppelialueen luonto; taivasta vasten kaartuvat mahtavat puut ja niiden alla pieni apina istumassa kivellä. Tai Englannin nummien kivistä tehdyt ikivanhat monumentit yksin maisemassa. Tunnettu kuva sammakosta kurkistamassa veden alta taustallaan kuu oli taianomainen. Sammallahden kaupunkikuvissakin on usein jokin eläin, kuten koira, joka tuo kuvaan lämpöä ja ehkä palan luontoa.

Mietin joskus, että kuinka moni ihminen maapallolla voisi elää kokonaan ilman luontoa: rantoja, ryteikköjä, metsää, edes pihan nurmikkoa. Vaikka ihminen pysyisikin fyysisesti hengissä, mistä ihmeestä saisi mielenrauhaa, hengähdyshetken tai voimia ja inspiraatiota elämäänsä.

LUMO2010-vuoden lokakuun teema on ekosysteemipalvelut:
http://www.sll.fi/lumo2010