Tulokaslaji tappaa Ugandassa

Käyttäjän tepo kuva

Hiekkakirpun kerrotaan tappaneen ihmisiä Ugandassa (Helsingin Sanomat 23.10.2010). Sitä uutistoimisto AP:n välittämä uutinen ei kerro, että hiekkakirppu on tulokaslaji Amerikasta.

Uutisen mukaan hiekkakirppu Tunga penetrans on tappanut Ugandassa parissa kuukaudessa ainakin 20 ihmistä ja sairastuttanut yli 20 000.

Hiekkakirppu – tai hietakirppu, millä nimellä se suomessa myös tunnetaan – on Väli- ja Etelä-Amerikan vastalahja Afrikasta tuoduille orjille. Orjia länteen kuljettaneet purjelaivat toivat itään palatessaan ainakin jo 1600-luvulta alkaen painolastin mukana hiekkakirppuja. Länsi-Afrikassa hiekkakirput eivät kuitenkaan saaneet pysyvää jalansijaa eivätkä levittäytyneet laajemmalle.

Vasta vuonna 1872 Brasiliasta Angolaan saapuneen aluksen painolastin mukana tuli hiekkakirppupopulaatio, joka kotiutui ja muutamassa vuodessa alkoi kauppareittejä pitkin ja sotilaiden mukana valloittaa Afrikkaa.

Edellä kerrotun tekee mielenkiintoiseksi se, että hietakirppu mainitaan Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisessä. Romaanin tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Egyptiin, farao Ekhnatonin aikoihin eli vuosiin 1390—1335 eKr. Waltari ei tiennyt kaikista Kolumbuksen matkojen siunauksellisista seurauksista.

Terho Poutanen

Viitteet:
Mika Waltari (1945): Sinuhe egyptiläinen. – 779 sivua, WSOY.
Pieni loishyönteinen tappanut kymmeniä Ugandassa. – Helsingin Sanomat 23.10.2010, sivu B 5.

Kommentit

kiintoisaa

olipa kiintoisa tieto tämä! enpä ollut kuullutkaan