Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

"Viuhkakääpämänty"

Tämä vanha mänty (kilpikaarnaa oli alkanut muodostua) kuvattuna pohjois- ja eteläpuolelta oli järven rannalla. Nimi on oma antamani kun en ole aivan varma onko kyseessä männynkääpä. Sieni kasvoi kauniin viuhkamaisesti. Vastaavaa en ole aiemmin nähnyt.
Syy miksi valitsin luontohavainnot-gallerian on yksinkertainen:mänty kääpineen on raivattu pois rannalta uimareiden tieltä.

Sijainti

Javascript is required to view this map.

Kommentit

RE:viuhkakääpämänty

Jos puu jolla kasvoivat oli toisiaan mänty,ei muita vaihtoehtoja oikein ole kuin tämä männynkääpä.Minua arveluttaa tässä se,että kasvoi monilakkisena ryhmänä ja aivan puun tyvellä.Nämä molemmat on vieraita männynkäävän elintapoja.Yleensä se kasvaa melko korkealla ja yksinään.Ainakin omat havaintoni on yksinäisiä kääpiä rungolla.
Kovasti näyttää vanhenevalta lepänkäävältä mutta jos kerran oli mänty niin silloin ei voi olla se kyseessä.Muistuttaa toki myös männynkääpää.

Männynkääpä

Kääpien kasvun runsaus ja sijainti minuakin ihmetytti. Yksittäislöytöinä kääpä on tutumpi.
Valitettavasti esiintymää ei voi todentaa enää luonnossa, koska puu on kaadettu, enkä ole onnistunut löytämään eri kuvahauista vastaavanlaista kuvaa männynkäävän kasvutavasta tai muutakaan selventävää tietoa.

Harmi etten ottanut näytettä käävästä. Josko vanhana viisastuis?

tervaleppä on joskus tyvestä

tervaleppä on joskus tyvestä erehdyttävästi männyn oloinen. katsoitko puun latvaan?

tervaleppä

Ollin kommentti oli tervetullut ja todennäköisesti oikea samoin kuin Kaimaanikin epäili kääpää lepänkääväksi.
Päiväkävelyllä ystävien kanssa 1.4.2009 ohimennen napsaistu kuva herätti mielenkiintoni näin jälkeenpäin kun katselin kääpäkuvia "Ikkunasta".
Puun latvusta en muista katsoneeni mutta kuvissa rungon kasvutapa -hieman vino- vaikuttaa viittaavan tervaleppään, vanhaan sellaiseen, jonka kaarna saattaa pelkän kuvan perusteella erehdyttää luulemaan puuta männyksi.
Luotan Ollin ja Kaimaanin kääpätuntemukseen ja nimeänkin edesmenneen puun viuhkakääpälepäksi.
Kiitokset molemmille!