Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Tuleekohan taas kova talvi

Vanha kansa sanoo: paljon pihlajanmarjoja, paljon lunta.

Viime syksynä pihapihlajan oksat roikkuivat valtavien terttujen painosta miltei maahan asti.
Sain kirpeää mehua ja hyvää hilloa. Jäi siitä syömistä tilheille ja rastaillekin.

Sijainti

Javascript is required to view this map.

Kommentit

Toisin päin

olen kuullut uskottavan. Kainuussa sanotaan, ettei pihlaja kahta kuormaa kanna.
Olethan pistänyt pihlajanmarhjahilloon sen jäähdyttyä konjakkia ennen purkkiin panoa?

Konjakkia pihlajanmarjahilloon

Käytän itse pihlajanmaroja monellakin tapaa aina kun niitä on. Kerropa Vanttito, mikä niksi konjakissa on?
Kansanuskomuksia ja -ennusteita taitaa olla moneen lähtöön pihlajanmarjoista hauenmaksaan. Oma havaintoni talven suhteen koskee lintuja, jotka tulivat jo hyvin varhain hakemaan ravintoa ihmisten pihapiireistä. Lumen tulosta se ei kylläkään kerro mitään vaan siitä että ravinto metsästä loppui ennen aikojaan.

Desilitra

kolmeen litraa taittaa mukavasti pihlajanmarjan kitkerän maun.
Toinen havaintoni on, että marjat kannaattaa kerätä hakkuuaukoilla olevista yksittäisistä puista, koska niissä on paljon vähemmän toukkia. Arvelisin, että aukoilla on tuulisempaa, joten pihlajanmarjakoit eivät halposti lennä pihlajoihin.

Pihlajanmarjahilloa 2011

Kiitos Vanttito! Täytyy kokeilla ensi syksynä. Toivottavasti pihlajanmarjasato on yhtä runsas kuin tänäkin vuonna.

Pihlajanmarjahilloa ja -mehua

Keitin ensin porkkanoita. Survoin ne möösiksi. Pihlajan marjat oli oleet pakasteessa, kun pihalla ei pakkasta vielä ollut. Keitin vahvan mehun ja yhdistin porkkanamössöön.
Sitten hillosokeria pakkauksen ohjeen mukaan ja hyvää tuli.

Mehua tein viinihapolla uuttamalla. Sitä ei keitetä. Isoon astiaan survotaan jäiset marjat ja
lisätään vesi. Viinihappoa saa kaupasta tai apteekista. Pakkauksessa on ohjeet vesi- ja marjamääristä. Mehu valmistuu parissa päivässä ja siihen sekoitetaan sokeri. Laitoin mehun 1/2 litran pulloihin pakkaseen.

Nautitaan kylmän tai kuuman veden kanssa. Hyvää flunssalääkettä.

Jouluksi virkkaan hillo- ja mehupurkkien päälle pienet tonttu-ukot koristeeksi. Hyvä lahjavinkki.

Pihlajanmarjoista

Mahtavaa saada vinkkejä teiltä, vesi nousee kielelle. Säilöntähommat uusilla virkistävillä nikseillä jää kylläkin ensi vuoteen.
Itse annan lapsilleni ja lähimmille tutuille joululahjaksi tekemiäni sieni-,kasvis- ja marjasäilykkeitä, lasipurkeissapa tietenkin. Kiitos virkkausvinkistä verkko.perho! Toivottavasti sormeni ovat riittävän nopsat.

Vihjeitä.

Kun tässä nyt joululahjavihjeitäkin jo sanellaan, niin minäpä valmistan kalentereita omista kuvistani, jokaiselle oman kiinnostuksen mukaan, on lintukalenteria, itikka- perhos- yökkö, luonto- kukka jne...kalentereja jo osa valmiinakin. Kun kerran kuvailen, voin sitä myös hyödyntää.

Joululahjoja

Kalentereita omista kuvista olen tehnyt jo muutaman vuoden lapsilleni ja on koko vuodelle päivittäistä käyttöä ja sen jälkeenkin jäävät hauskat kuvat.

Itse en enää yritäkään valmistaa kalentereita alusta loppuun, tulee kalliiksi ja on tosi, vaan lähetän kuvat tietylle yritykselle kalenteriohjelmalla.
Nyt on vaan niin paljon tarjontaa eri yrityksiltä kalenterintekoon että täytyy olla tarkkana, minkä valitsee valmistajaksi. Oma kokemukseni on: Suosi suomalaista!

Kallista

Ehkä kelenterit tulevat kalliiksi, en ole katsonut mitä valmistajat ottavat, omani tulevat kaikkiaan maksamaan n. 6 € klp, siis värit, paperit ja kampa johon on reijityskone ja kampakone yhdessä. Mutta on niin hauskaa suunnittelu ja kokoaminen, ja jokainen saa persoonallisen, kuviakin helppo vaihtaa OpenOfficella. Sehän on hauskaa askartelua syyspimeinä iltoina.