Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Mikä?

Innostui kuvaamaan lintuja pihallani käyttäen apusalamaa, ja kuvia katsoessani löysin yhden tintin alapinnalta? tälläisen. Liekö jalassa tai mahassa tai peräaukossa, ei oikein kahdesta kuvastakaan selviä. Vai olisiko sitä syylää mitä viimevuonna ( muistaakseni) levisi viherpeippojen mukana.

Kommentit

Sairas tintti

Meilläpäin on myös esiintynyt parilla talitiaisella vastaavia tapauksia. "Kasvannainen" on ollut nokan tyvessä tai silmän seudulla. Edellisenä talvena yksi tartunnan saanut hömötiainen löytyi kuolleena ruokintapaikalta. Eivät taida nämä sairaat yksilöt selvitä talven yli.

Sairas tintti

Ikävän näköinen "kasvannainen" muuten terveennäköisellä tintillä.

Jos sattuisitte löytämään kuolleen linnun, niin sen voi lähettää maksutta linkistä löytyvillä tiedoilla Luonnontieteelliseen keskusmuseoon tutkittavaksi. Hatikan sivustoilta löytyy myös kuolleiden, sairaiden ja vahingoittuneiden eläinten seuranta reaaliaikaisina taulukkoina ja karttoina

http://www.luomus.fi/elaintiede/naytteet.htm

Avipoxvirus

Kyseessä on avipoxvirus. Avipox-virus tarttuu yleensä huonosti, ja tauti ei tartu lintulaudalta. Nämä linnut harvoin selviävät talven yli ja syynä on kuulemma lämmönhukka. Lämpö karkaa kasvaimen kautta taivaan tuuliin.

Patti.

Hassulta kuulostaa, mutta kuvauksen yhteydessä aivan kuin tintti olisi napannut sen patin, teki sellaisen nopean lentopyrähdyksen ja seuraavassa kuvassa aivan kuin sillä olisi nokassaan se patti, jota ei sitten seuraavassa kuvassa enää näkynyt tosin jalkaa en enää saanut kuviin.

Pistän tulemaan sen hyvin epätarkan kuvan jossa voisi olla se patti nokassa.

Viime talvena

meillä oli yksi tintti , jonka takapuolesta roikkui pari päivää
joku pussintapainen.
Ilmeisesti ohutta muovia johon uloste pakkautui.
Kai se oli syönyt sen jonkun ruuan mukana.
En tuntenut tinttiä niin hyvin , että olisin tiennyt sen päässeen siitä eroon ,
Kolmantena päivänä sitä ei enään näkynyt.
Tiettävästi isommilla linnuilla tätä esiintyy enemmän ,
esim harakat ja varikset jotka norkoilevat makkarakioskien luona
ja syövät makkarankuoria.