Svedjehamn-panoraama 2

Tässä toisessakin, samalta paikalta otetussa panoraamassa (jonka muistin lähettää vähän pienemmällä resoluutiolla, tuo edellinen oli vähän turhan iso) horisontti on hiukan
kaareva, vaikka se ei ole yhtä selvää kuin tuossa toisessa kuvassa. Nämä kuvat on ennen
yhdistämistä molemmat oikaistu joten vinosta horisontista alkuperäiskuvissa ilmiö ei johtune.

Sijainti

Javascript is required to view this map.

Kommentit

Ei kaikissa panoraamakuvissa horisontti kaareudu

Hassua kyllä, Söderfjärdeniltä ottamassani neljästä kuvasta yhdistetyssä kuvassa (jota ei tällä foorumilla taida saada kunnolla esitettyä joten jätän lähettämättä) horisontti on ihan suora.. olisikohan noissa Svedjehamnin kuvissa kuitenkin väärä objektiivin polttoväli. Infotiedot ovat kuvista jossain vaiheessa kadonneet mutta oletin ottaneeni ne telezoomini lyhyimmällä polttoväliasennolla.

Kuvien ompelu

...on kivaa, itse otin aikoinaan kuvasarjan Slåttdalsskrevan'ilta(*) sammakkoperspektiivissä: menin selälleni kiven päälle ja kuvasin klik-klik-klik koko rotkon päästä päähän! Aiemmin tuo 'ompelu' piti tehdä monivaiheisena käsityönä, nyt Stitch-ohjelmat hoitavat asian kädenkäänteessä ja vielä korjaavat saumat kohdalleen!

Horisontti ON kaareva (Maa on pyöreä); varsinkin esim. avaruusaluksesta, ehkä lentokoneestakin kuvattuna sen huomaa hullukin... Tavallisesti kuvassa on niin pieni pätkä, että se vaikuttaa suoralta. Osansa tekee myös linssin kuvausvirheet: suorakin viiva kaartuu (varsinkin laajakulmalla), ellei viiva kulje kuvan (linssin) keskipisteen kautta.

(*) Löytyy Ruotsin puolelta, vastapäätä Vaasaa Skuleskogen'in kansallispuistosta ns. Höga Kustenin eteläpäässä, Örnsköldsvik'istä etelään