Kauriit ruokamaalla

Kauriit löytää vielä helposti syötävää lumiselta pellolta. Kalvola Kuurila 25.11.2010

Sijainti

Javascript is required to view this map.

Kommentit

Nisäkkäiden uudet nimet ovat vain ehdotuksia

Se, että kaikki hirvieläimet hirveä, peuraa, puduja ja muntjakkeja lukuun ottamatta muutettaisiin kauris-nimisiksi, on vasta ehdotus*. Samalla tavalla ehdotuksen asteella olevia nisäkkäiden nimiä ovat esimerkiksi tikutakut, hemulit, höröhiirut, myllikkäät, kusimanset, pussiakrobaatit, pusselit, piikikkäät, kummittelijat, nöpästäiset, jyystäiset, pronssiputkikuono, kuparipiippa, pomppuli, kolokolo, leijurit, topi, rillilenkko, karkot, lerkot, ronkot, hekot, hankot, kolmikärjet, trinidadinpitkäräpylä, madagskarinimujalat, isopitkäsormi, kaljuselät, apinannaamat, nustanaamauakari, sudaninpehmohiri, somalianwalo, sambar, jerbot, keragengat, wambengerit, potorit, kalutat, unau ja dikidiki.

*tämän sivun vasemmassa ylälaidassa mainitaan, että nisäkkäiden uudet nimet ovat vasta ehdotuksia: http://www.luomus.fi/nisakkaat/index.php?name=Odocoileus%20virginianus Muihinkin nimiehdotuksiin voi tutustua ja niistä voi anta palautetta tuon sivuston kautta.

Esimerkiksi taannoisessa Helsingin Sanomien artikkelissa (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tiedemiehet+tekisiv%C3%A4t+maaoravasta+tikutakun/1135238930946) todetaan, että ennen kuin ehdotetut uudet nimet voidaan virallistaa, ne on hyväksytettävä Kielitoimistolla. Kielitoimisto ei ole toistaiseksi ottanut nimiin kantaa, mutta esimerkiksi Suomen kielen lautakunta on kannanotossaan suhtautunut kielteisesti vakiintuneiden nimien muuttamiseen (http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2923).

Maailman 51 hirvieläinlajista toistaiseksi vain kolme (metsäkauris, siperianmetsäkauris ja vesikauris) ovat kauriita, muut ovat nimiltään hirviä ja peuroja. Peurojen alaheimoon kuuluvan valkohäntäpeuran lähin sukulainen on Pohjois-Amerikassa elävä muulipeura eli mustahäntäpeura. Muut kauriit, kuten kääpiökauriit, grimminsukeltajakauris ja vuorikauris, kuuluvat aivan eri heimoihin kuin hirvieläimet.

Sen sijaan maamyyrästä on tosiaankin tullut kontiainen, sillä nimi vaihdettiin Kielitoimiston sanakirjaan jo vuonna 2004 (http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2973).

Peuroja

Mukava kuva valkohäntäpeuroista.

Valkohäntäpeuran

uusi nimi on valkohäntäkauris, joten kauriita ovat.