Viimenkin!

Käyttäjän Tuntematon kuva

Keväisen Pajukossa kuhisee -kisan voittaja on viimeinkin valittu. Voittajakuva on Muurahaisia pajukossa. Raati kommentoi voittajakuvaa näillä sanoin: "Hienossa kuvassa on kuhinan tuntua. Kuva kertoo hyvin, kuinka monipuolista elämää pajukoista löytyy." Palkinnoksi Gugi saa Suomen luonnon vuosikerran.

Lohdutuksen kauan kestäneestä raadin toiminnasta arvottiin lisäksi kaksi Luonnonkalenteri 2011-kalenteria raadin esivalitsemista kuvista. Onnea M-P ja Kaisa Erkkilä!

Geologian päivän kilpailun tulokset löytyvät sll.fi -sivustolta.

Kuvagallerioihin on löytänyt tiensä uusi "Punainen galleria". Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton punaisista kirjoista nimensä saanut galleria kerää yhteen kuvia uhanalaisista ja silmälläpidettävistä lajeista ja niiden elinympäristöistä.

Jollet tiedä, mitkä kaikki lajit ovat uhanalaisia, lisätietoa löytyy Suomen ympäristökeskuksen sivuilta. Lajilistana voi pitää uusinta, joulukuussa julkaistua vuoden 2010 arviota. Helposti selattavaa listaa en itse löytänyt nopeasti, mutta pdf-tiedoston lisäksi painettua kirjaa saattaa löytyä esimerkiksi kirjastoista. Keväällä pitäisi tietokanta päätyä nettiin helpolla käyttöliittymällä.

Listallahan on joitain yllättäviäkin lajeja. Metsäjänis, huuhkaja ja riekko ovat nousseet silmälläpidettäväksi lajiksi ja euroopanmajava on nykyään uhanalainen.

Uhanalaisten lajien kuvauksessa on syytä harjoittaa erityistä tarkkuutta ja varovaisuutta! Emmehän halua, että luonnonystävät tahtomattaan aiheuttavat lisäharmia lajeille, joilla muutenkin menee huonosti.

Kommentit

uhanalaiset kasvit

Suomen hävinneist, uhanalaisista ja silmälläpidettävistä kasveista (sekä putkilokasveista että sienistä, sammalista, jäkälistä) löytyy hyva luettelo nopeasti ympäristö.fi - sivustoilta

mutta nehän onkin vain kasveja - tiedä, tarkoitetaanko tässä ollenkaan kasveja (niinhän useimmiten lähes aina tarkoitetaan vain eläimiä)?

ymparisto.fi-sivuilta löytyy

ymparisto.fi-sivuilta löytyy listat kaikista ryhmistä (http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=1758&lan=fi) mutta tämä perustuu vuoden 2000 selvitykseen. ei sikäli - ei tuonkaan listan perusteella kovin väärään päädy, koska harva laji päätyy pois punaiselta listalta. vuoden 2000 vertailun lajeista kymmenes ei enää kuulu uhanalaisiin tai silmälläpidettäviin - valitettavasti uusien tulokkaiden määrä oli huomattavasti suurempi.

Onnitelut Gugille!

Nyt vasta huomasin tämän. Hienoa, Gugi.

Lämmin kiitos

onnitteluista Irma!♥

Gugille

Onnittelut myös täältä.