Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Citykaneista, susista ja roskakaloista

Käyttäjän laura.manninen kuva

Huomasin, että kanit ovat järsineet pihallani päärynäpuuta ja syreenipensasta. Ottaahan se päähän: istutin päärynäntaimen viime keväänä, varjelin sitä kesähelteiltä maanisella kastelemisella ja hyönteisinvaasioilta mäntysuopasuihkeella ja nokkosvedellä.

Toisaalta – oma moka. Ympäröin hennon päärynänpuunalun kyllä kanaverkolla, mutta lunta on tullut niin reilusti, että kanit ylsivät verkon yli nakertamaan nuorta herkkua.

Citykanit ovat puutarhaa viljelevälle luonnonsuojelijalle vaikea kysymys. Jos puolustaa susien oikeutta rauhanomaiseen rinnakkaineloon ihmisen kanssa, voiko kuitenkin kannattaa kanien poistamista? Kehä kolmosen ulkopuolella asuvien, susiin kyllästyneiden suomalaisten mielestä ei voi.

Susialueiden asukkaiden mielestä helsinkiläisillä ei ole varaa osallistua keskusteluun susien määrästä. Helsinkiläisten mielestä susia harvoin on liikaa. Ja varmaan itä-suomalaisten mielestä citykaneja on harvoin liikaa.

Toki kanit ja sudet ovat hieman eri asia. Susi saattaa olla ihmiselle vaarallinen, ja ihan varmasti se tappaa kotieläimiä. Kani on vaarallinen vain kasveille. Toisaalta: susi on Suomen luonnon alkuperäinen laji, joka on harvinaistunut meillä uhanalaiseksi. Kani on vieraslaji, jonka kanta on tietyillä alueilla räjähtänyt käsistä.

Yhteistäkin näillä eläimillä on. Ihminen näyttää tottuvan rinnakkaiseloon niiden kanssa, kun aikaa kuluu. Niin sanotuilla vanhoilla susialueilla suhtautuminen hukkaan on maltillisempaa kuin siellä, minne susi on vastikään palannut. Ja Etelä-Ruotsissa kuulemma citykaneja pidetään paljon pienempänä ongemana kuin meillä (Suomen Luonnon mainion artikkelin vuodelta 2008 voit lukea tästä).

Kun lajiin totutaan, opitaan ehkäisemään vahinkoja ennalta. Opitaan aitaamaan lammaslaitumet ja pihakoirien reviirit susien varalta - ja siirtolapuutarhat kanien varalta.

Jäljelle jää silti eettinen kysymys siitä, pitäisikö suojella ekosysteemeitä, lajeja vai yksilöitä. Onko oikein tappaa lajin yksilöitä sillä perusteella, että se suojelee laajempaa kokonaisuutta? Esimerkiksi vieraslajien ja niin sanottujen roskakalojen poistaminen on kysymys, joka piirtää juopaa eläinoikeussuuntautuneiden ja perinteisempien luonnonsuojelijoiden välille.

Saako vaikkapa minkkiä tehometsästää, jotta saariston vesilinnut säästyisivät vieraspedolta? Minkin syrjäyttämää vesikkoa ei ikävä kyllä enää saada takaisin (mielenkiintoista asiaa vieraslajeista löytyy SLL:n sivuilta)

Puutarhaan palatakseni: mitenkä sitten suhtautua Suomen luontoon kuuluviin etanoihin ja kotiloihin, jotka popsivat armotta suuhunsa salaatinlehdet, nauriinvarret sekä limastavat vattupensaat? Tätä taidan pohtia taas ensi kesänä.

Kommentit

Elämää Marsissa..

Jonkin verran niukka näkemys Kehä Kolmosen ulkopuolisesta elämästä - terveisiä metsästä: henkilökohtaisesti tuntemani susienpelkääjät ovat kaupunkilaisia. Kymmenen kilometrin säteellä talostani on kymmenen vuoden sisällä todistettavasti havaittu suurpedot ahmaa lukuunottamatta, ja niistä ainoa, joka on aiheuttanut -toistuvasti- vaaratilanteita pikkulapsitaloudellemme, ovat irtokoirat. Oikein kohdeltuna kanikin on ihmiselle vaarallinen.

Minkki on meille toiselta puolen Maapalloa tuotu haittaeläin, jolla on kehno vaikutus maassa pesivien lintujen kantoihin. Eläinsuojelu- ja metsästyslaki määrittelevät säännöt, miten eläimiä kohdellaan.

Kani- ja kotilo-ongelmasta pääsee jouheasti eroon - muuttamalla pois liikakansoitetulta alueelta ;-)

Ei ollut tarkoitukseni

Ei ollut tarkoitukseni väittää, että kaikki kehä kolmosen ulkopuolella pelkäävät susia. Mutta pitkään susiensuojelutyöhön osallistuneena väittäisin, että susipelko tai -viha on yleisempää susialueilla kuin niiden ulkopuolella, mikä on ihan luonnollista. Ja gallupitkin tukevat tätä käsitystä. Metsähallituksen suurpedot.fi -sivusto tilasi Taloustutkimukselta noin vuosi sitten tutkimuksen, josta kävi ilmi, että pääkaupunkiseudulla on eniten kannatusta ajatukselle, että susia voisi olla enemmän. Susia vähentäisivät innokkaimmin itä- ja pohjoissuomalaiset. Tässä linkki: http://www.suurpedot.fi/www/fi/ajankohtaista/2010.php?we_objectID=26

Susipelko

Muutama vuosi sitten eräs kansanedeustaja - pappi, toi esiin kysymyksen, eikö susia voitaisi hävittää tuntuvasti ja loput suljettaisiin suuriin aitauksiin. Näin hän eliminoisi viisaana miehenä ja Herramme palvelijana tuon vihatun metsäneläimen kokonaan pois ihmisten ilmoilta. Lieneekö hän saanut jonkinlaisen ilmestyksen ylhäältä, kun otti asian kovin tosissaan, peräti kirjallisena kysymyksenä eduskunnalle. On meitä monenlaista kengänkuluttajaa tässä maassa.

kieltämättä vaikea kysymys!

kieltämättä vaikea kysymys! itse olen jotenkin aina mieltänyt itseni luonnonsuojelijaksi, enkä niinkään eläintensuojelijaksi. tällä tarkoitan, että vieraslajeihin suhtaudun niin, että mielestäni ne voitaisiin "poistaa" suomalaisesta luonnosta.

tästä kuitenkin päädytään uuteen ongelmaan: vieraslajejahan kaikki lajit ovat, jääkauden jälkeen tänne tulleita. ja miksi jotkut "uudemmista" vieraslajeista ovat arvostettuja, kuten perinnekasvit tai painolastikasvit ja jotkut taas vihattuja, kuten lupiini...

Perinnemaisemien kasvit ovat

Perinnemaisemien kasvit ovat häviämässä maaseudun autioituessa, lupiini taas valtaa elintilaa alkuperäislajeilta.

Maalaisjärkeä!

Tottakai vieraslaji, minkki täytyy tehopyytää pois jos vain mahdollista! Citykaneista en paljoa tiedä, mutta mielestäni metsäpeuran suojelu on yhtä tärkeää (ellei jopa tärkeämpää ollessaan uhanalaisempi) kuin suden. Ymmärrän täysin ihmisiä jotka asuvat susi-alueilla.