Ruokolahden pedot säyseinä

Käyttäjän tepo kuva

Viime vuosituhannen lopulla Ruokolahti oli vielä varsinaista petoaluetta. Juhannuksen alla 1998 karhu tappoi miehen lenkkipolulle, ja kesällä 1992 oli tehty Suomen ensimmäinen havainto leijonasta.

Nyt pedot ovat käyttäytyneet rauhallisesti. Kesällä 2010 Ruokolahdella haettiin korvausta neljästä petovahingosta, tämänpäiväinen Ruokolahtelainen kertoo. Karhu oli vaurioittanut kahdesti AIV-paaleja. Olivat kai saaneet tarpeekseen ”dinosauruksen munista”. Lisäksi susi oli käynyt kaksi kertaa koiran kimppuun.

Karhuista oli toki muutakin harmia. Muistan loppukesältä tapauksen naapurikylästä, missä karhu tuli väkisin pihaan ja söi puista luumut. Tästä oli ikävä seuraus: ulosteet eivät pysyneet kauniisti paketissa, vaan levisivät pitkin pihaa.

Etelä-Karjalan suurpetoneuvottelukunta on järjestänyt alkuvuodesta yleisötilaisuuksia, jotta ymmärrys petoasioihin lisääntyisi. Petohavaintoja tehdään paljon. Etelä-Karjalassa kirjattiin vuonna 2010 havaintoja karhusta 2105, sudesta 262, ilveksestä 2324 ja ahmastakin 58.

Varsin moni eteläkarjalainen on nähnyt pedon luonnossa, vaikkei eläimiä ole lähimainkaan sellaisia määriä kuin niistä tehtyjä havaintoja. Susiakin on vain 5—10 yksilöä.

Terho Poutanen 10.2.2011
”Sivua ei voida ladata. Korjaamme vian mahdollisimman pian.” Näin kerrottiin eilen.

Viite:
AR [AiriRuokanen]: Suurpetoasiat kiinnostivat. Illan tavoitteena ymmärryksen lisääminen. – Ruokolahtelainen 10.2.2011, s.8.

Kommentit

"Kymen" sudet

Lainaus RKTL:n lausunnosta susitilanteesta maa- ja metsätalousministeriölle 9.2.2011: ”Kymen riistanhoitopiirin alueella liikkuu noin 8—10 sutta.” Eli Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa elää yhteensä noin monta sutta.

Petoasioihin ymmärrystä lisäävät yleisötilaisuudet taisivat jäädä yhteen, Ruokolahdella pidettyyn.

Kymi on otsikossa lainausmerkeissä, koska Kymi on joki, mutta se on sitten toinen juttu.

Enemmistö rauhoittaisi suurpedot

Uutisvuoksi kysyi lukijoiltaan, pitäisikö suurpedot rauhoittaa.

"Kysymyksen muotoilusta tuli noottia", toimitus tunnusti. Muuan kommentti: "Kyselynne on sikäli väärinmuotoiltu, että suurpedot ovat jo rauhoitettuja! Ne ovat riistaeläimiä, mutta kaikki luvat niiden lopettamiseen ovat poikkeuslupia, kuten Kymen riistapäällilkkö Erkki Kiukas Ruokolahden torstaiseen suurpetoiltaan osallistuneita suullisesti valisti. Kirjallisesti tämä asia todetaan muun muassa suurpedot.fi -verkkosivustolla seuraavasti: Suurpedot ovat Suomessa rauhoitettuja riistaeläimiä. Rauhoituksesta voidaan kuitenkin poiketa ilveksen, karhun ja suden kohdalla, kun metsästysasetuksen 28 pykälän edellytykset täyttyvät. Ahma on täysin rauhoitettu ja sitä ei metsästetä." - Uutisvuoksi12.2.2011.

Itse kysymykseen "vastaajista 65,5 prosenttia vastasi kyllä. 34,5 prosenttia vastaajista vastasi, että ei."