Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Lapsilisät pois kaikilta!

Käyttäjän tepo kuva

Uusi eduskunta kokoontuu vuoden 2011 valtiopäiville viikon päästä keskiviikkona. Alku voi olla juhlaa, mutta pian edessä ovat ikävät leikkaukset ja uusien verolakien säätäminen.

Edellistä eduskuntaa puhutti alkuvuodesta (1) lapsilisien maksaminen niitä tarvitsemattomille eli suurituloisille ja (2) lapsilisien laskeminen toimeentulotukea hakevan perheen tuloksi. Ongelmat on helppo ratkaista: poistetaan lapsilisät kokonaan ja kaikilta. Samalla lapsilisiä käsittelevät virkamiehet ja muut niiden parissa puuhastelevat byrokraatit joutavat tuottavampiin töihin.

Valtiontalouden yksittäisistä menoeristä eräs suurimmista on – lapsilisät. Ensi vuoden talousarviossa lapsilisiin on varattu 1 432 000 000 euroa eli yli 1,4 miljardia euroa. Koko summaa ei tietenkään pysty säästämään, sillä pienituloisille perheille puuttuvat lapsilisät tulee korvata toimeentulotukea korottamalla.

Mikäli päättelin oikein tämänpäiväisen Hesarin pääkirjoitussivun kolumnista, 90 prosenttia lapsilisistä on valtionvarojen suoranaista tuhlausta. Vai miten on ymmärrettävä: ”…lapsilisien ensisijaistaminen toimeentulotukeen nähden maksaisi noin 140 miljoonaa euroa vuodessa. Silloin lapsilisät eivät vähentäisi toimeentulotukea kuten nykyään.”

Lapsilisien poisto edistää valtiontalouden tasapainottamista. Paljon suurempi ja kauaskantoisempi merkitys on sillä, mitä lapsilisistä luopuminen viestittää ihmisille. Lähimenneisyyden aika, jolloin Matti Vanhanen I hallituksensa pääministerinä vielä kannusti suomalaisia tekemään lapsia, on menneen – ei ainoastaan menneen talven vaan menneen maailman lumia ja syytä unohtaa historian hämärään. Ihmisiä on jo nykyisellään liikaa.

Kukaan hallitusneuvottelija tai mikään hallitukseen pyrkivä puolue ei uskalla esittää lapsilisien poistamista – vielä! Eikä eläkeikärajan nostamista, vaikka sellainenkin ennen pitkää on edessä EU-Suomessa. Liukuvaksi eläkkeelle siirtymisiäksi voisi heti esittää ja säätää 63—70 vuotta!

Terho Poutanen 20.4.2011

Viite
Marjut Lindberg: Lopetetaan turhanaikaiset toimikunnat. (Kolumni.) – Helsingin Sanomat 20.4.2011, sivu A 2.

Kommentit

Puuttumatta itse aiheeseen,

Puuttumatta itse aiheeseen, ihmettelen, miksi siitä on kirjoitettu tänne, Ikkuna Suomen luontoon-nimiselle sivustolle?
Mitä yhteistä on lapsilisillä ja Suomen luonnnolla?

jeps...

Tätä samaa minäkin ihmettelen ja haluaisin myös tietää...

Lapsilisät ja luonnonsuojelu

Mutkat oikoen: Maapallon luonnon, elämän ja ihmisen suurin uhka on ihmisväestön liikakasvu. Eikö ihminen voisi sen jo tunnustaa ja reagoida jotenkin tilanteeseen?

Väärä tapa

kuitenkin olisi lapsilisien poistaminen. Miksi et saman tien ehdota lopetettavaksi äitiysneuvontaa, pikkulasten terveydenhuoltoa, rokotuksia ym. Näin aikaisempaa harvempi lapsista varttuisi lisääntymisikään.
Minun mielestäni parasta koko maapalloa ajatellen on ehkäisyneuvonta eikä jo elossa olevien ihmisten elämän vaikeuttaminen..

Väärin luettu!

En vaikeuttanut jo elossa olevien ihmisten elämää! Kirjoitin mielestäni yksiselitteisesti, että "pienituloisille perheille puuttuvat lapsilisät tulee korvata toimeentulotukea korottamalla".

Tärkeintä on viesti: Meitä ihmisiä on liikaa!