Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Kevätperhosia liikkeellä

Käyttäjän RSu kuva

Perhoskevät näyttää vilkkaalta. Harvoin on kevään ensimmäisille perhoslaskentareiteille huhtikuun lopussa kertynyt tällaista perhossumaa.

Kuuden kilsan perhoslenkillä lähes helteisenä päivänä (vaikka luntakin vielä oli paikoin) oli noin 50 nokkosperhosta, 10 neitoperhosta ja suruvaippaa sekä tyttöperhosta ja muutamia sitruunaperhosia ja herukkaperhosia.

Reitille oli tullut myös muutoksia; vanha lehtomainen metsäpuska oli avohakattu. Se tarkoittanee kirjopapurikon katoamista laskentareitin lajistosta. Kevätperhosille se kuitenkin teki hetkellisesti lisää syötävää: Koivunkannoista pursuava mahla keräsi parhaille kannoille vilskettä ja vilinää. Onneksi ihan kaikkia raitoja ei ollut kaadettu, sillä ensi keväänä mahlaa ei enää ole ja pajujen kukinta on taas lähes ainoa kevätperhosten ruokapaikka.

RSu

Kommentit

Kangasperhonen tuli mukaan

Aikuisena talvehtineet päiväperhoset olivat liikkeellä myös Saimaan Äitsaaren mökkipihalla samana päivänä (24.4.). Ylivoimaisesti runsain oli sitruunaperhonen.

Tänään (26.4.) ilmestyivät pihalle varhaisimmat kangasperhoset (3 yksilöä).

Täällä Naantalin saaristossa

Täällä Naantalin saaristossa bongasin kevään ensimmäiset kangasperhoset 28.4. Olin vallan unohtanut, miten pieniä ne ovat! Joten saattaa olla, että niitä on lennellyt pihallamme aiemminkin, mutta olen luullut joksikin mitättömiksi kärpäsiksi ;) ... (Anteeksi!)

Nokkos- ja sitruunaperhosia olen nähnyt päivittäin 23.4. alkaen, ensimmäisen suruvaipan 19.4.

Tavallista enemmän näyttäisi perhosia olevan liikkeellä tänä keväänä, toden totta!

Perhoskevät pysähtyi

Vappuna päiväperhoset eivät Etelä-Karjalassa lennelleet. Juuri nytkin Imatralla sataa lunta! Odotellaan uutta kevättä.