Rupikonnien ja sammakoiden pöytävieraus

Käyttäjän RSu kuva

Sammakkolaskennat ovat taas tältä vuodelta tehtyinä. 3 tiukkaa maastopäivää loisto-olosuhteissa. Tänä vuonna silmään pisti yhä selvemmin ekologinen pöytävieraus, jossa sammakko hyödyntää rupikonnaa. Ilmiötä ei tietääkseni ole kukaan aiemmin tutkinut saati aiheesta mitään julkaissut – tässä siis vinkki…

Rupikonnat kutevat suuremmilla lammilla ja järvillä kuin sammakot. Rupikonnalammillla on myös kaloja, jotka popsivat sammakontoukat suihinsa. Rupikonnan toukat ovat ilmeisesti myrkyllisiä ja säästyvät siksi kalojen saalistukselta. Mutta seuratkaapa tarkemmin sammakoita. Muutama uskalikko tai tyhmä yksilö kutee aina myös suurten järvien rannoilla, joilla toukilla ei pitäisi olla mahdollisuuksia. Vielä tarkemmin katsoen on lähes sääntö, että sammakon kutukasa on samassa paikassa, jossa ympärillä on suuri määrä rupikonnien kutunauhaa.

Eikö eri lajien kannattaisi kilpailun välttämiseksi kutea eri kohtaan? Eipä kannata ei, sillä sammakoiden kaloille maistuvat toukat ovat turvassa, kunhan niitä on vähemmistö pahanmakuisten rupikonnan toukkien joukossa. Sammakko hyödyntää rupikonnia.

Tämä on kuitenkin vain oma teoriani, jonka olen havainnut luonnossa, mutta en todistanut oikeaksi. Asia olisi aika helppo todentaa kokeellisesti. Siihen en jouda kun en enää ammattimaisesti tee tutkimusta, mutta vinkin saa hyödyntää. Ja voin antaa lisääkin vinkkiä aiheesta.

RSu

Kommentit

Edelleenkään

en ole havainnut, että rypikonnilla ja tavallisella sammakolla olisi tuollaista yhteistoimintaa. Olen tutustunut molempien sammakoiden ja rupikonnan menoihin Sonkajärven kunnassa olevassa Siikalammessa, jossa esiintyy kaikkia kolmea. Minun havaintoni mukaan tavallinen sammakko kutee hyvin matalalla rannassa tiheässä rantaheinikossa, jossa en ole huomannut, että kalat olisivat erityinen vaara. Viitasammakko kutee samanlaiseen paikkaan.
Rupikonna kutee syvemmällä, jopa katiskaan, ja myöhemmin kuin tavallinen sammakko.

Uros-sammakko

hyppää minkä tahansa selkään matkalla kutulammikolle.
Ainakin jos se edes vähän muistuttaa .
Kokeilkaa joskus lasten muovisammakolla.