Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Nokkosta suuhun, ja paljon muuhun

Käyttäjän laura.manninen kuva

Piha tuottaa satoa ihanasti jo toukokuun puolella. Salaattien sun muiden lehtivihannesten suhteen olen ollut pari viikkoa omavarainen. Viikonloppuna kokkasin myös lipstikkakeittoa, nokkoslettuja ja raparperivispipuuroa.

Retiisi, rucola, tammenlehtisalaatti, tilli, vihanneskrassi ja kumppanit ovat kasvaneet jämälaudoista nikkaroimassani kasvilavassa syömäkuntoon parissa viikossa siementen kylvämisestä. Tuntuu todella ylelliseltä syödä näitä vihreitä herkkuja niin monta lautasellista kuin sielu sietää.

Lipstikka eli liperi on pihan vanhoja peruja, joka nousee vailla mitään hoitoa uskollisesti keväästä toiseen. Se kohoaa kesän aikana yli parimetriseksi pensaaksi, mutta lehdet ovat parhaimmillaan keväisen nuorina. Kokeilin netistä löytämääni Mysi Lahtisen lipstikkakeitto-ohjetta.

Myös raparperi on tullut pihan mukana. Pari ruusuketta tuottaa varsia niin runsaasti, että on pitänyt etsiä vaihtoehtoja kiisselille ja piirakalle. Raparperivispipuuro on yksi suosikeistani. Hyvä resepti löytyy muun muassa Kettuterroristit-blogista. Naistensaunassa sain myös kokeilemisen arvoisen vinkin: raparperia, inkivääriä, hunajaa ja punasipulia uuniin ja uunista pääruoan kaveriksi.

Todella herkullisia olivat lettuset nuorista nokkosista. Olen vakaasti sitä mieltä, että joka pihalla pitäisi olla nokkospöheikkö, sillä nokkonen on varsinainen monikäyttökasvi. Koskaan ei tiedä, milloin tarvitsee nokkosvettä ötököiden karkottamiseen, kompostin herättämiseen tai lehtiä pakottavaan nokkoslettuhimoon. Tietysti sen lisäksi, että laji on tärkeä ravintokasvi monille hyönteisille.

Kommentit

Nokkoset!

Meillä kasvaa nokkosia aivan talon kulmalla, läntisellä rinteellä... Ja voi mitä jännittäviä hetkiä ne ovatkaan minulle tarjonneet! Olen tänä keväänä ottanut jo satoja makrokuvia erilaisista ötököistä ja perhosten toukista. Erityisesti nokkosperhosen toukkia lehdiltä löytyy kasapäin; todella hienoa saada seurata niiden varttumista ihan kotioven takana :))
... Mahtaakohan parin viikon päästä täällä lennellä kokonaisia nokkosperhosten parvia?

tänään piti kokeilla

tänään piti kokeilla korkeasaaressa käynnin yhteydessä voikukanlehtien keräämistä salaattia varten, mutta tajusin paikan päällä, että ainakin mustikkamaalla valkoposkihanhet ja voikukka pitävät samanlaisista nurmikentistä. en sitten uskaltanut kerätä lehtiä, kun ei tiedä minkä salmonellan niistä saa.