Ahneet mutta nirsot myyrät

Käyttäjän laura.manninen kuva

Basilika on hävinnyt kasvilavasta. Kokonaan ja viimeistä tupsua myöten. Ensin en uskonut näkemääni, kunnes huomasin myös kokonaisen tillirivistön kadonneen kuin tuhka tuuleen, jälkeäkään jättämättä.

Hetken aikaa epäilin, että joku on varastanut pienet taimeni. Onhan näistä viljelypalstojen satovarkaista kirjoiteltu, ja muun muassa Lena Israelsson kertoo mainiossa kirjassaan Citypuutarhat, kuinka ilkivalta ja vorot ovat Ruotsin siirtolapuutarhoissa iso ongelma.

Syvät kolot mullan seassa paljastivat kuitenkin, että vieras on tullut kasvilavaan alakautta. Myyriä on tänä vuonna ollut enemmän kuin ennen. Itsekin löysin viisi hätääntynyttä asukasta lehtikompostia tyhjentäessä keväällä.

Myyrien valikova maku kuitenkin hämmästyttää: basilika, tilli ja sidesalaatti on syöty kokonaan. Kuitenkin lehtisalaatti, tammenlehtisalaatti, rucola ja minttu ovat jääneet rauhaan. Kummallista, että jopa eri salaattilajikkeiden välillä on eroja!

Syksyllä pitänee nostaa mullta ylös lavasta ja laittaa verkko rakennelman pohjalle. Tänä kesänä myyrien lempikasvit asuvat tästä eteenpäin ruukuissa.

Kasvilava ennen myyrien invaasiota

 

Kommentit

Suomalaisen luonnon basilikat

Missä kulkee puutarhaharrastuksen ja luontoharrastuksen raja - varmaan juuri tässä esitellyssä tapauksessa, jossa luonto ja puutarhaharrastajan puutarhanhoito ovat törmäyskurssilla. Toisin kuin ihminen, myyrä ei harrasta syömistä vaan syö henkensä pitimiksi, mutta ymmärtää se myyräkin herkkujen päälle ;)

Kuuluuko

myyrien pyytäminen loukuilla luomukeinoihin? Minusta kuuluu. Vesimyyrä on helpoimpia pyydystettäviä niin, ettei vaaraa aiheudu millekään muulle eläjälle.

Hyvä kysymys. Itse en

Hyvä kysymys. Itse en semivegaanina mielelläni pyydä eläimiä, ennemmin suojaan kasvit ja omaisuuden. Ymmärrän kyllä esimerkiksi ammattitoiminnassa, että se ei aina ole mahdollista. Mutta näin harrastuspuolella saa hävikkiä tulla. Ja on toki myös tilanteita, joissa esimerkiksi tarhakarkulaisia (esim. minkit) on syytä pyytää muiden eliöiden takia.