Mikä kukka?

Tarkoitan siis tuota isoa kukkaa, en puna-ailakkia. Tämä mysteerikasvi kasvaa pihatien varressa metsän laidassa puna-ailakkien seassa. Tonttimme on jokivarressa ja vanhaa karjan laidunnusmaata, eli paljonkin erilaisia niittykasveja ym löytyy. Tätä kasvaa vain tässä tietyssä kohdassa noin 5 yksilöä. Mistään kasvikirjasta tms en ole löytänyt nimeä tapaukselle. Tunteeko joku? Terälehdet ovat siis melko samanlaiset kuin puna-ailakilla mutta tyvi on vaaleanvihreä. Terälehtiä on lukemattomia samassa "mykerössä" ja kasvin lehdet ovat nuo isohkot parilliset jotka kuvan vasemmassa reunassa näkyvätkin.

Sijainti

Javascript is required to view this map.

Kommentit

ääneenajattelua

Se näyttää kovasti kerrotulta neilikalta ... voikohan kohokkikasveihin iskeä laakaumatauti tai joku infektio, joka aiheuttaa tämän näköisiä, kasvuhäiriöisiä kukintoja?

Minäkin ensin syöksyin tuon

Minäkin ensin syöksyin tuon luokse, että jee nyt täällä kasvaa joku neilikka mutta ei...Samaa olen miettinyt että onko tuo joku mutaatioversio esim.ailakista.

verhiöt

Asia selviäisi alustavasti tutkimalla, onko terälehtien alla piilossa useita verhiöitä?

No niin, vaihdoin lähempää

No niin, vaihdoin lähempää otetun kuvan tuohon. Verhiöitä ei ole useampia piilossa.

en kyllä valitettavasti tunnista

Jos joku palstalainen tunnistaisi, mutta minä en kyllä valitettavasti tunnista tätä. Luontoportin verkkolehdessä on asiantuntija-apua, voi olla, että pitäisi pyytää apua esimerkiksi sieltä.

Tämä on kyllä

Tämä on kyllä mielenkiintoinen mysteeri. Laitoinpa viestin Luontoporttiin, kiitos vain kovasti vinkistä! Jäämme odottelemaan tunnistaako kukaan siellä.

Neilikka?

Ehdottaisin kyllä villiintynyttä puutarhaneilikkaa. Kuten on huomattu, kukka luonnossa muuttaa kokoaan ja joskus väriäänkin, vertaa orvokit.

tavallista punaisempi

tuli mieleen: voisiko tämä olla "värivikainen" ruusuruoho? - eli vaalean violetin sijasta punaisempi

Pikkutervakko?

Laitan minäkin ehdotuksen tänne, vaikka tämän kuvan perusteella en pysty kasvia määrittämään. Pikkutervakko on kohokkikasveihin kuuluva (siis sukua esim. puna-ailakille) pieni kasvi, jonka kukat ovat varren päässä yhtenä mykerönä. Onko kasvilla selkeä tyviruusuke?

Täällä Helsingissä pikkutervakko kasvaa Vuosaaren täyttömäellä, missä sen alkuperä saattaa kyllä olla viljelyperäinen, koska sen siemeniä myydään siemenkaupoissa. Se on kuitenkin meillä luonnonvarainen, yleisin Lapissa, etelämpänä vain satunnaisesti.

Tässä pari linkkiä:
http://sakari.kuvat.fi/kasvio2/pikkutervakko.html
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/pikkutervakko