Vieroitetut siilit liikenteessä

Käyttäjän laura.manninen kuva

Puutarhassa on näkynyt tavallistakin hupsummin käyttäytyviä, pienenlaisia siilejä. Ilmeisesti emot ovat vieroittaneet poikasensa, jotka nyt törmäilevät maailmassa omin avuin. Kiinnostavan Siili kiikarissa -sivuston mukaan vaaleanpunaiset poikaset syntyvät tyypillisesti juhannusviikolla, ja itsenäinen elämä alkaa 5-7 viikon iässä.

Yksi pienikokoinen siili yritti piiloutua polulta nauriin lehtien alle kasvimaan aidan kupeessa. Sen pää oli kyllä piilossa, muu palleroinen ruumis ei. Siis perinteinen jänistemppu.

Hämmästykseni oli suuri, kun piikkipallo onnistui hetken kuluttua tunkemaan itsensä kaniaidan läpi kasvimaalle. Siellä se palloili iltahämärässä hyvän tovin, kunnes katosi kaniaidan läpi vadelmapensaaseen.

Hieman isompi kaveri oli tulossa sisään mökkiin. Kuulin avoimelta ovelta rapinaa, menin katsomaan ja yllätyin siilistä, jonka molemmat eturaajat olivat jo kynnyksellä. Takapuoli ei kuitenkaan noussut, joten siili tyytyi menemään tuttuun tapaan mökin alle alppikärhöovestaan.

Siili kiikarissa -sivuston mukaan Suomen siilien määrää ei ole selvitetty, mutta nyrkkituntuman mukaan laji olisi vähenemään päin. Siilit ilmeisesti hyötyvät ilmastonmuutoksesta, mutta koska ne kulttuurilajina syövät myös ihmisten jätteitä, meidän epäterveellinen ruokavaliomme aiheuttaa niilekin elintasosairauksia. Myös pihojen torjunta-aineet, erityisesti jyrsijöiden ja etanoiden karkoittamiseen tarkoitetut, voivat päätyä ravintoketjussa siilin elimistöön. Kiinnostavaa!

Vallilassa siilejä piisaa. Tänään huomasin, että niitä on helppo nähdä, mutta vaikea kuvata. Vaikka ne eivät näe kovin hyvin ja saattavat jopa astella paikallaan seisovan ihmisen jalan päältä, liikkeen ne huomaavat ja pötkivät pakoon. Niinpä sain tänään monta kuvaa pois kipittävästä siilistä.

 Pakeneva siili

Kommentit

Siilikuiskaaja

Ehkä kuvaustapahtumassa pitäisi olla mukana siilikuiskaaja. joka puhuisi siilille rauhoittavasti sen aikaa kun se saadaan kuvaan. Mutta toisaalta - jos kerran ei kuvaus kiinnosta niin kipittäköön muualle.

jarrut

muutama päivä sitten kuljin Iisalmen kaupunkialueella pientä alamäkeä - kuului, että lähellä rekka (vetonuppi ja perässä vain jotain keveää) jarrutti melko tanakasti - arvelin sen kääntyvän risteyksestä vasemmalle ja ihmettelin, miksi se siinä vaan seisoi eikä mennyt minnekään - sitten huomasin, että suojatietä toiseen suuntaan kipitti siili yli tien, oli juuri päässyt turvaan sen huomatessani - ihanaa! suuresta autosta oli huomioitu liikennettä kokonaisvaltaisesti, kun äkkinäinen pysähtyminen ei selvästi aiheuttanut vaaraa myöskään takana tuleville autoillekaan - kiitos!

No on kyllä ihailtavaa

No on kyllä ihailtavaa toimintaa rekkakuskilta!