Levanevan luonnonsuojelualue

Täydennys retkikohteeseen: 

Kurjen kierros (Rajavuori-Levaneva-Pässilä -reitistö)

Kunta: 
Laihia, Jurva (Kurikka), Ilmajoki

Vieraana kurjen valtakunnassa

Kurjen kierros on 45 km pitkä reitistö, joka kulkee Laihian, Jurvan ja Ilmajoen alueella. Kurki on alueen näyttävin ja kuuluvin laji. Reitistön ydin on Levanevan luonnonsuojelualue.

Levanevan suojelualueen reitti kiertää hienoa suomaisemaa poiketen välillä metsäsaarekkeisiin ja suon reunametsiin. Kaikki suo-osuudet on pitkostettu. Levanevalla voi viettää evästauon Piutukuusensaaren ja Kiimakallion taukopaikoilla tai Maalarinmaan kotalaavulla tulen ääressä ja tutustua maisemiin lintutornista. Lisäksi voi huilata hetken tai yöpyä Särkisen vanhan torpan paikalle siiretyssä taukotuvassa, jonka kamiinan ääressä on mukava lämmitellä. Pihapiirissä voi myös yöpyä omassa teltassa ja paistaa makkaraa nuotiopaikalla. Levaneva on oivallinen päiväretkikohde, mutta reitistö tarjoaa puitteet myös pidempään patikkaretkeen.
Lisätietoja Luontoon.fi -sivustolta: http://www.luontoon.fi/retkikohteet/muutsuojelualueet/levaneva/Sivut/Default.aspx

Rajavuoren ja Pässilän reitit kulkevat vaihtelevissa talousmetsissä, lehdoissa, kalliomaastoissa ja osittain myös metsäuria ja sorateitä pitkin. Kuivaan aikaan reitillä pärjää kevyillä kengillä, sillä suot ylitetään pitkospuita pitkin. Rajavuoren erä- ja retkeilykeskus ja Pässilän maja ovat Levanevan kahden lähtöpisteen (Maalarinmaa ja Tainuskylän tienvarsi) lisäksi hyviä lähtöpaikkoja retkelle. Ne ovat varaustupia.

Levanevan luonnonsuojelualue sijaitsee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rajalla noin 60 km Vaasasta kaakkoon ja Seinäjoelta noin 40 km länteen E12:n (3-tien) eteläpuolella.

Levanevan luonnonsuojelualueelle pääsee kahdesta paikasta, Maalarinmaalta ja Peräkylästä.

Maalarinmaan pysäköintialueelle pääsee Laihia-Jurva -tieltä (nro 687). Kyläinpäässä käännytään E12:lta (Vaasa - Seinäjoki) etelään tielle nro 687 ja ajetaan 14 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Kivi- ja Levalammen tekojärvelle. Risteyksessä on viitoitus Kurjen kierrokselle.

Jurvan suunnasta tullessa käännytään tieltä nro 685 Pyörnissä pohjoiseen tielle nro 687. Ajetaan 3 km ja käännytään oikealle Kivi- ja Levalammen tekojärvelle.

Peräkylän pysäköintialueelle pääsee Havintie-Tainuskyläntieltä. Jokiperässä käännytään E12:lta (Vaasa - Seinäjoki) lounaaseen Tainuskylään Havintielle, joka vaihtuu Peräkylässä Tainuskyläntieksi. Pysäköintialue on Tainuskyläntien oikealla puolella, noin 10 km:n päässä Jokiperästä. Pysäköintialueelle on viitoitus.

Etelästä tullessa käännytään Jurva - Koskenkorva -tieltä (nro 6880) Tainuskylässä pohjoiseen Tainuskyläntielle. Risteyksestä on 4 km Peräkylän pysäköintialueelle, jonne on viitoitus.

Alueelle pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla. Seinäjoelta lähtee arkisin linja-auto Jokiperän kautta Jurvaan, joka ohittaa Peräkylän pysäköintialueen.

Kulkuyhteydet ja kartat:
http://www.luontoon.fi/retkikohteet/muutsuojelualueet/levaneva/kartatjakulkuyhteydet/Sivut/Default.aspx