Niittynurkka pihalle

Käyttäjän laura.manninen kuva

Eilen uutisoitiin kotimaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan allergioita esiintyy vähemmän lapsilla, joiden kotipihalla kasvaa runsaasti luonnonkukkia. Ajoitus oli hauska, sillä vietin edellisen illan suunnittelemalla nurmikon tilalle niityntapaista ja etsimällä siemeniä verkkokaupoista.

Syitä on monia: ensinnäkään en pidä nurmikosta. Se on tylsää, monotonista ja sitä pitää leikata. Toisekseen, nurmikolla lojui talven yli lautakasa, jonka alta paljastui surullinen entinen ruoho. Ja tietysti haluan lisätä monimuotoisuutta sen verran kuin kolmensadan neliön tontilla voi.

Noin viidentoista neliön savinen pläntti on hieman haastavassa paikassa, sillä sen keskellä kasvaa varjostava luumupuu. Niinpä yritin löytää lajeja, jotka pärjäävät varjossa tai puolivarjossa eivätkä hätkähdä kosteaa savimaata.

Ostoskoriin kertyi muun muassa etelänkevätesikkoa, kevätlinnunhernettä, niittyhumalaa, puistolemmikkiä, suo-orvokkia, valkovuokkoa, metsäkurjenpolvea, orvontädykettä sekä valko- ja puna-apilaa. Jos olisin löytänyt, olisin ostanut myös käenkaalin, luhtalemmikin ja metsäapilan siemeniä. Vei muutaman illan kuoria pois ruohonrippeet ja muut juuret kylvöalueelta. Nyt käännetty mullos odottelee siemeniä postista saapuviksi. '

Luonnonsuojeluliiton uusilta hienoilta sivuilta löytyy muun muassa niitynperustusohje ja muita hyviä vinkkejä monimuotoiseen puutarhaan.

Kommentit

Luetun ymmärtäminen

– Jos nuorten asuinympäristössä oli paljon metsää ja maatalousmaata, heidän ihollaan oli laajempi bakteerivalikoima kuin nuorilla, joiden kodin läheisyydessä on enemmän rakennettua ympäristöä ja vesistöjä. Myös nuorten allergeeniherkkyys oli maaseudulla alhaisempi, Ilkka Hanski toteaa.
lainaus Helsinki,fi/aqjankohtaista

- The team collected samples from 118 teenagers in eastern Finland, and found that those living on farms or near forests had more diverse bacteria on their skin, and also displayed lower allergen sensitivity. "They are important for us because they promote microbiota… that are important for the normal development and maintenance of the immune system," Dr Hanski observed.
BBC/Lack of contact with nature 'increasing allergies'

Missä näissä tutkimusta siteeraavissa jutuissa puhutaan niittykukista tai perinneniityistä allergiaa ehkäisevänä tekijänä?

Perustakaa ihmiset lehtoja, jos haluatte suojella itseänne ja luontoa!

Harvinaiset kukkakasvit kyllä olivat mukana tutkimuksessa

Trudiluu, kyllä tuossa tutkimuksessa oli tutkittu myös pihoja ja niiden lajistoa. Harvinaisten kukkivien kasvien (uncommon native flowering plants) määrä korreloi negatiivisesti atopian esiitymisen kanssa. Linkki tutkimukseen: http://www.pnas.org/content/early/2012/05/01/1205624109.full.pdf+html

However, atopy was significantly
explained by environmental biodiversity around the homes
of the study subjects. Atopy decreased with PC1env of the land
use types, and thus with the amount of forested and agricultural
land within 3 km of the home (Table 2). The types of vegetation
in the yard had no effect, but species richness of one group of
plants—uncommon native flowering plants—was significantly
negatively correlated with atopy (Table 2). This finding is illustrated
in Fig. 2A, showing that the number of uncommon native
flowering plant species was ∼25% higher in the yards of healthy
individuals compared with the yards of atopic individuals. In this
analysis, we used the total number of all plant species identified
in the yard as a covariate to account for differences in size and
type of yard. The effect of uncommon native flowering plant
species was an exception, given that species richness in other
plant categories was unrelated to atopy (SI Appendix, Table S3).