Tunnistatko salaisen mökkivieraani jäljistä?

Mökilleni oli tultu tai lähdetty kattopaneelin kautta, onko kyseessä iso hiiri, rotta, orava vai liito-orava. Saunatuvassa ei ole välikattoa, vain ohut villa ja paneli kattolautojen jälkeen. Pipanoita oli pieniä pitkulaisia mustia hiiren jätösten näköisiä ja isompia 0,5mm-10mm pitkiä tumman ruskeita noin 5mm paksuja. Olisi hyvä tunnistaa vieras, jotta tietäisi suojellakko vai karkoittaa. Saunatupani on pienen puron ja lammen rannalla.Havainnon tein 16.5.2012

Kommentit

kevät vierailu

minä luulisin että se on orava. en tiedä kovin paljon jyrsiöistä enkä varsinkaan miten se on tuosta kolosta tullut. ei kivaa jos se on rotta

tuota

Ne isommat papanat on varmaan oravan , liiturin papanat ovat keltaisia.
Hiiret ovat sitten käyttäneet valmista väylää , koska pieniä papanoita on.
On siellä voineet lepakotkin talvehtia , niiden jätökset ovat kokolailla kuin hiirenpapanat.
Oliko seinävaatteen takana papanoita ?

Salainen mökkivieras

Vuodevaatelaatikossa oli pipanoita molempia kokoja ja pissattu valkoisille vaatteille ja osaa varavaatteistani käytetty pesänä. Isompia pipanoita oli lisäksi lipaston päällä. Pissojakin oli isoja ja pieniä lätäköitä. Liito-oravia on ko. alueella asustanut ainakin lapsuudessani ja kerran erittäin kuumana hellepäivänä näin sellaisen lammen rannalla kastelemassa turkkiaan, ehkä 6-10 vuotta sitten. Hyppely oli kömpelöä ja väri outo kesäoravaksi. Liito-oravan pipanat ovat keltaisia, mutta luin jostakin että keltainen väri johtuu sen kesäisin syömästä siitepölystä ja lepän norkoista. Toisin sanoen talvipipanoiden väri saattaisi olla toinen. Pipanoiden malli ja koko kyllä viittaa tavalliseen oravaan, ellei kyseessä ollut sitten rotta, mutta kiipeileekö rotta?

Juu

Kyllähän rotta kiipeilee , mutta se pääsee kyllä mökkiin alakauttakin.
Naapurin viljavarastoonkin se tuli betonisokkelin kautta .
Ne isommat papanat ovat kyllä oravan ,
katselen niitä päivittäin kun ullakolla asustaa
oravaperhe ja ne käyvät lintulaudalla.
Tuskin liito-oravan papana isommaksi muuttuu talvella,
vaikka väri muuttuisikin.

Mökkivieras kai tunnistettu oravaksi ja hiireksi

Ensin tuntui uskomattomalle, että vieraat edustaisivat eri eläinlajeja, mutta niin siinä kai on käynyt. Uskomattomalle siksikin, että vaikka aiemmassa pikkumökissä hiiret olivat jokavuotisia sottaajia, niitä ei ole tässä saunatuvassa ollut ja tupa on nyt yli 20 vuotta vanha.
Oravat ovat ihania ja lemmikkejäni kaupungissakin, mutta kattotöitä en kyllä halua kyllä enää ensikevääksi. Taisi olla tavallista kovempi talvi jostakin syystä. Toisaalta naapuri oli juuri kaatanut lähimetsää, isommat puut tonttini pohjoispuolelta pois, jos oravalle tuli hätä ja kiire etsiä kevättalvella (takatalvi) uutta pesäpaikkaa. Rottia en ole koskaan mökkipaikkakunnallani nähnyt, mutta en siellä ole kuin kesällä.Vesimyyriä on joskus ollut runsaastikin, mutta ne tuskin tulevat katon kautta mökkiin. Hyvin vähän loppujan lopuksi on Suomessa elävistä oravista tehty tarkkoja elämäntapakuvauksia. Minua kiinnostaa mm. se , että pissat ne isot, lähes kahvikupilliset kaikki olivat valkoisilla vaatteilla.

Mökkivieraasta vielä

Hiiri ei ole tullut katon kautta, kävin siivomassa ja löysin kynnyksen alta noin 2,5cm reiän leveys vahän alle. Mutta mitä se kattovieras on tehnyt ja miksi jää arvoitukseksi ja varmuus lajista. Isompia pipanoita löytyi pöytien ja kaappien päältä lisää.Miksi ne peijoonit tulivat juuri nyt, kun ostin syksyllä valmiiksi muovimaton kevätasennusta varten, vanhan lankkulattian päälle ? Raanun alla ei ollut mitään jälkiä, koristelistan ja katon välissä oli ulostetahroja vähän kauempana reiästä.