Kesämökin biodiversiteetti: kalat

Käyttäjän tepo kuva

Kesämökkipalstan lajistoon on laskettava myös rantaveden eläimet ja kasvit, vaikkei vesi ja veden alle jäänyt ranta mökkitonttiin kuuluisikaan.

Juuri nyt Saimaalla rantaviiva on mökkitontin, ”tilan”, rajapyykkien tienoilla, mutta alkukeväällä vedenpinta oli paljon alempana. Huhtikuun lopulla korjasin ruostuneet katiskani: läpeensä risan poljin läjään ja vein keräyspisteen metallinkeräykseen, pohjattomasta katiskasta tein hauenpyydyksen.

Ylösalaisin rannan sulaan asetettu katiska antoi haukia ruokapöytään: naaraan 24.4., kolme koirasta yhtaikaa 28.4. jne. Vappuna lähtivät jäät ja laituri. Katiskani paljasti rantaveden lajiston: 7.5. sorva, 16.5. ahven, 19.5. suutari, 21.5. lahna ja 22.5. säyne.

Kuusi lajia ei ole paljon. Avomallinen katiskani ei ilmeisesti pyytänyt esimerkiksi särkeä; katiskasta pääsi pois hyppäämällä, eikä aallokossa ja vedenpinnan muutoinkin noustessa tarvinnut kuin uida pintaan ja pakoon.

Ovatko sorvat runsastuneet? Särjen puuttuminen ja sorvien runsaus kevään saaliissa oli ainakin minulle pieni yllätys. Sorvia oli 25.5. ahtautunut katiskaan peräti 34.

Hauet ja kutukyhmyinen lahna syötiin itse. Pienimmät – eivät edes alamittaisia! – hauet ja pari katiskaan eksynyttä ahventa vapautettiin, mutta särkikalat pilkottiin ja syötettiin lokeille. Selkälokit olivat jokapäiväisiä ruokavieraita; parhaimmillaan paikalla oli viisi lintua – selvästikin kaksi paria ja yksi parittomana paikalle lentänyt.

Vene on vielä talviteloilla. Verkoista urheilumallisempi eli reikäisempi joutui keväällä jätteisiin, toinen roikkuu yhä toimettomana. Lyhentyneeltä laiturilta on sentään tunnistettu mökkivuoden seitsemäs kalalaji: salakka.

Terho Poutanen

Kommentit

"Uusia" lajeja

Sorva ja suutari eivät kuulu Saimaan lajistoon, jos sanomalehteen pitäisi uskoa (Helsingin Sanomat 26.6.2012 Tiede B 6).