Suomen tundra

Käyttäjän RSu kuva

Koulun maantieteen kirjat rajaavat tundran pääosin Suon ulkopuolelle, Siperiaan ja vähän Skandien tuntureille. Suomea pitää niin helposti hieman eteläisempänä ja vähemmän arktisena luonnoltaan – ja toki on pääosin oikeassa.

Mutta on tundraa Suomessakin. Kaldoaivin erämaan tunturikoivuvyöhykkeen yläpuoliset osat ovat pääosin joko routarämeitä tai arktista tunturiylänköä, tundraa. Routarämeillä maaperä ei useimpina vuosina sula. Kun palsasoilla ”ikijäässä” ovat palsat, routarämeellä jäätä on lähes kaikkialla turvepounikon alla. Jos loppukesä ei ole varsinainen ”intiaanikesä”, ainakaan tänä kesänä Kaldoaivin routarämeillä ei ole hätäpäivää.

Suomen maantieteellistä suuruutta kuvaa hyvin kesän etenemisen vaihe. Kun Juhannuksena Etelä-Suomessa kesä on kauneimmillaan, keskikesä, on Kaldoaivissa vaivaiskoivussa silmu vasta hieman pullistunut ja varjorinteiltä lumi on vasta sulamassa. Siellä on Juhannuksena siis varhaiskevät. Talviturkin saattoi silti heittää; vedet olivat sulia – joskin niin kylmiä, että tunto hävisi nilkoista ennen kuin ehti kahlata uintisyvyyteen…

Ehkä meidän tulisi olla ylpeitä Suomalaisesta tundrasta eikä yrittää unohtaa sen olemassaoloa. Ainakin vielä, kun ilmastonmuutos ei ole ehtinyt kaikkea jäätä sulattaa.

RSu