Tuulihaukat valloittavat

Käyttäjän RSu kuva

Keuruun seudulla tuulihaukka oli vuosikymmeniä harvinaisuus. Kun Etelä-Pohjanmaalla alkanut ladonpäätyjen pöntötys nosti lajin valtakunnallisesta ahdingosta runsastumisuralle, pysyi laji pienten peltotilkkujen Keski-Suomessa vähälukuisena. Pohjanmaan oppien mukaan pönttöjä väsättiin ja vietiin Haapamäen laidoille jo 1980-luvulla – tuloksetta. Harvat tuulihaukat pysyivät suurten järvien saarissa sijaitsevissa variksenpesissä.

Nyt tilanne kuitenkin muuttuu kovaa vauhtia. Tuulihaukat alkoivat 2000-luvun alkuvuosina asuttaa Haapamäen Riihon peltoaukean ladonpäätyihin ripustettuja 2.-sukupolven pönttöjä. Uusi pesijäennätys tehtiin lähes joka vuosi. Viime kesän kahdeksan pesää täyttivät kaikki mahdolliset ladot ja jo keloihin sekä säästöpuumäntyihinkin ripustettuja pönttöjä. Tänä kesänä ennätys taas rikkoutui; 11 pesää. Yhä useampi sijaitsee peltoalueen ympäristön hakkuuaukoilla.

Tuulihaukat palaavat siis ryminällä alueen runsaimmaksi petolinnuksi. Niistä myös pidetään, sillä siro ja näkyvä tuulihaukka on maanviljelijän ja metsänomistajan ilo siksikin, että sen pääravintoa ovat myyrät. Peltomyyriä on nimensä mukaisesti ollut runsaimmin pelloilla. Avohakkuut kuitenkin tekevät myös hakkualueista heinäisiä avomaita, joilla myyrakansa viihtyy. Se elättää ylisuurta pienpetokantaa, mutta kenties runsastuvat tuulihaukat edes hieman kilpailevat myyräpaisteista kettujen ja supikoirien kanssa.

Kesän pesinnöissä tuulihaukat tuottivat keskimäärin 4-5 poikasta per pesä. Jokainen poikanen tarvitsee vähintään myyrän päivässä kasvaakseen vahdilla. Enimmät poikaset olivat rengastettaessa hyväkuntoisia, eli ruokaa on riittänyt. Vaikka myyräkanta muualla Suomessa on ilmeisesti jo romahtanut, Haapamäen seudulla ei vielä.

Pari tuulihaukkaa oli myös aloittanut pesinnän varsin myöhään – näissä pesissä poikaset olivat vasta kuoriutumassa. Sekin viittaa hyvään ravintotilanteeseen, sillä emot arvioivat myyräkantaa UV-valoa heijastavia myyrän virtsajälkiä tarkkailemalla: jos virtsanhehkua on maastossa riittävästi, kannattaa pesintä aloittaa.

Myyräkannasta paljon vähemmän kertoi oma löydökseni; peltomyyrällä tänään 8 sievää poikasta klapikasan alla kotipihalla. Kun ihmisen aistit ovat näin vajavaiset, joutuu tyytymään vähään.

RSu