Laulujoutsenen siipi Guggenheimin tilalle

Käyttäjän tepo kuva

Kun Guggenheim-taidemuseo ei tullutkaan Helsinkiin, sille varattu tontti Katajanokan Kauppatorin puoleisessa nurkassa jäi tyhjäksi. Paikka olisi sopiva Erik Bruunin visioimalle Design Centerille.

Luontoväen hyvin tunteman graafikon, professori Erik Bruunin 8.5.2012 päiväämä Design Centerin ideapiirros nähtiin pari päivää sitten Helsingin Sanomissa. Design Centerin 75 metrin korkuisessa rakennuksessa esiteltäisiin esim. perinteistä talonpoikaiskulttuuria, tekstiileitä ja saunakulttuuria; nykydesigniä ja -arkkitehtuuria olisi vaihtuvina näyttelyinä; pihalla olisi purjeveneitä ja puistoa.

Sitten Design Centerin varsinainen clou: rakennus näyttäisi mereltä päin – esim. Olympiaterminaalista – katsottuna laulujoutsenen siiveltä. Seinän höyhen- ja sulkapintaa hiukan rikkoisivat vain alakerran ravintola ja noin 60 metrin korkeudessa olevan näköalakahvilan ikkunarivi.

Kannatan Bruunin esitystä.

Erik Bruun on aiemminkin pyrkinyt ehostamaan ja elävöittämään Helsinkiä. Hänen suunnitelmissaan Taivallahti yhdistettäisiin kanavalla Töölönlahteen. Hesperiankatujen väliin kaivettava kanava pitäisi Töölönlahden elävänä.

Terho Poutanen

Viitteet:
Noora Penttinen: Sataman kiistatontin kohtalo auki. – Helsingin Sanomat 13.7.2012, A 9.
Noora Penttinen: Design Center olisi Suomen luonnon symboli. – HS 13.7.2012, A 9.