Miksei kansallispuisto ole uutisissa kansallispuisto?

Käyttäjän tepo kuva

Tietotoimistojen STT ja AFP uutisessa tämänpäiväinen Helsingin Sanomat kertoo tulen uhkaavan tuhota "Garajonayn luonnonpuiston". Seuraavassa kappaleessa "Garajonayn puistosta" on palanut jo yli kymmenesosa.

Miksei uutisessa kertaakaan mainita Garajonayn kansallispuistoa? Parque nacional de Garajonay La Gomeralla on perustettu 1981. UNESCOn maailmanperintokohde se on ollut vuodesta 1986.

Vastaavanlaisissa uutisissa ja reportaaseissa lehtien toimitukset tuntuvat välttävän kansallispuisto-sanaa ikään kuin se olisi jotenkin terminä epäkelpo. Kartetaanko kansallispuistoa ja kielletäänkö se, koska siinä on tuo sama kansallis-etuliite kuin vaikkapa kansallissosialismissa?

Kirjoitin 29.9.2010 yhteen blogitekstiini kommentin "Luonnon- ja kansallispuisto ovat vanhoja käsitteitä", missä muistutin, että "luonnonpuisto ja kansallispuisto on Suomessa ja suomessa määritetty oikein lailla jo 1923". Ikuisena optimistina jatkoin: "Ehkä ne joskus vielä opitaan tunnistamaan." Toistan tuon toiveen.

HS:n tavoin luonnonpuiston palosta uutisoivat ainakin Aamulehti, Etelä-Suomen Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Kaleva, Kainuun Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus, Mtv3 ja Yle. HS.fi-verkkosivuilla oli 7.8. uutisoitu samasta palosta kansallispuistossa; uutislähteenä oli BBC. Ylen uutisissa lienee palanut useammin kansallis- kuin luonnonpuistossa.

Terho Poutanen

Viite:
Metsäpalot uhkaavat ikivanhaa metsää Kanarialla. - Helsingin Sanomat 12.8.2012, B 1.