”Hämmästyttävä hyönteislöytö USA:n länsirannikolla”

Käyttäjän tepo kuva

Tällainen STT:ltä lähtöisin oleva uutinen julkaistiin iltasanomat.fi-verkkosivuilla 18.8.2012 klo 12:35. Tänään aamun lehdet kertovat, kuinka ”uusi hämähäkkiheimo” on löytynyt Yhdysvaltojen länsirannikon luolista.

Hämähäkit eivät tietenkään ole hyönteisiä. Eivätkä niiden tutkijat ole entomologeja, joiksi jotkin tiedotusvälineet – eivät kuitenkaan tässä mainitsemani – araknologeja nimittävät.

Huomautukseni syy on toisaalla. ”Nimekseen se [uusi heimo] sai Trogloaptor (´luolanryöstäjä´) löytöpaikkansa mukaan.” Eikä saanut! Luolan ryöstäjä on tietenkin Trogloraptor! Googlasin aamulla: Trogloraptor 9 790 ja Trogloaptor 5 720 tulosta! Väärä nimi on ehtinyt levitä jo niin laajalle, että se jäänee elämään ikuisesti.

Varsinainen pointtini on tässä: Trogloraptor, saati Trogloaptor, ei missään tapauksessa voi olla heimon nimi! Tänä vuonna kolmen araknologin kopla on nimennyt jo pari vuotta sitten kerättyjen hämähäkkien lajin, suvun ja heimon. Heimon nimi on oikeasti Trogloraptoridae. Eli Trogloraptor on suku ja siksi sen nimi on tässä kursivoitu.

Kaiken sen, mistä mätäkuun ”uutinen” on keksitty, on voinut lukea vaikkapa Wikipediasta, missä siihen ei ainakaan englanninkielisessä versiossa ole ympätty edellä mainittuja hölmöyksiä.

Terho Poutanen

Malliviite:
Uusi hämähäkkiheimo löytyi luolista. – Uutisvuoksi 19.8.2012.