Suomi sai rupiliskopääkaupungin

Käyttäjän tepo kuva

Maailmassa on muitakin kuin valtioiden pääkaupunkeja. Itsestään selvyyksiä ovat maailman elokuvapääkaupunki Hollywood, maailman sushipääkaupunki Tokio, maailman rodeopääkaupunki Cody jne. Suomessakin on muita pääkaupunkeja kuin Helsinki. Tuorein on Suomen rupiliskopääkaupunki!

Joensuun kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan elokuun 27. päivänä nimetä rupiliskon kaupungin nimikkoeläimeksi. Hieno teko!

Joensuuta pidetäänkin jo Suomen rupiliskopääkaupunkina! Eikä suinkaan aiheetta, sillä Suomen 70 tunnetusta rupiliskolammesta peräti 31 sijaitsee Joensuun kaupungin alueella. Mökkipihalajiksi en rupiliskoa odota, vaikka lähimmät rupiliskot elänevät naapurikunnassa. Salamanterilajeista tyydyn vesiliskoon, jota (näin sadekesänä?) on löytynyt pari kertaa kasvimaaltakin.

Nimikkolajeillaan – joita rupiliskon lisäksi ovat juurtokaisla, herkkutatti, järvilohi ja kultasirkku – Joensuu nostaa esille alueensa luonnon erikoisuuksia ja harvinaisuuksia. Rupiliskon osalta halutaan myös tehdä uhanalaista lajia tunnetuksi.

Joensuu hyödyntää nimikkolajejaan markkinoinnissa. Myynnissä on ollut jo rupiliskoaiheisia rintanappeja.

Terho Poutanen

Viite: Rupiliskosta Joensuun nimikkoeläin. – Suur-Saimaa 8.9.2012, s. 17.