Sarvikuonoista - ja hiukan hylkeistäkin

Käyttäjän tepo kuva

Pikku-uutinen Etelä-Afrikassa tapetuista sarvikuonoista jäi vaivaamaan. Mikä laji? Emmehän kerro Suomen hylkeistäkään vain yhtenä ryhmänä!

AFP (L'Agence France-Presse) välitti viikolla Johannesburgista uutisen, jonka mukaan salametsästäjät ovat tappaneet 100 sarvikuonoa Etelä-Afrikassa alle kahdessa kuukaudessa. Uutisessa puhuttiin vain sarvikuonoista: sarvikuonoja on tänä vuonna tapettu yhteensä 381; jopa 80 prosenttia maailman sarvikuonoista elää Etelä-Afrikassa; sarvikuonojen sarvien kysyntä pimeillä markkinoilla on kasvanut. Lajia ei mainittu kertaakaan.

Löysin aiemmin kesällä (28.7.) Etelä-Afrikassa tehdyn yhteenvedon, jossa vuoden alusta salametsästäjien saaliiksi oli joutunut Krugerin kansallispuistossa yksi ”musta” ja 65 ”valkeaa” sarvikuonoa, muissa puistoissa yhtensä kolme ”mustaa” ja 42 valkeaa sekä yksityisissä riistapuistoissa yksi ”musta” ja 40 ”valkeaa” sarvikuonoa. Eli valtaosa tapetuista oli isosarvikuonoja ja vähemmistö pensassarvikuonoja, mikä lajien runsaussuhteet huomioonottaen oli odotettavissakin.

Afrikassa – Etelä-Afrikassakin – elää kaksi sarvikuonolajia:
Englannin “White Rhino”, Ceratotherium simum (BURCHELL 1817), on entinen leveähuulisarvikuono eli nykyinen isosarvikuono. Maailmassa niitä on luonnossa 14 500 yksilöä.
”Black Rhino”, Diceros bicornis (LINNAEUS 1758), on suippohuulisarvikuono, jonka nykynimi on pensassarvikuono. Luonnossa elää 3 610 yksilöä.

Sarvikuonoja tapetaan sarvien takia. Pääosa sarvista menee Vietnamiin, missä niiden keratiini jauhetaan puoskareille. Uutiseen olisi voinut lisätä, että vuoden mittaan on vangittu salametsästäjiä 179, välittäjiä 10 ja vastaanottajia 13. Tuomiot luonnonsuojelurikoksista ovat ankarampia kuin Suomessa! – Meillä hallia ja itämerennorppaa metsästetään poikkeusluvilla, saimaannorppaa luvatta katiskoilla ja verkoilla.

Mainitaan ne muutkin eli kolme aasialaista sarvikuonolajia:
Intiansarvikuono, Rhinoceros unicornis LINNAEUS 1758, joita on luonnossa 2 619 yksilöä.
Sumatransarvikuono, Dicerorhinus sumatresis (FISHER 1814), joka on nykynimeltään pikkusarvikuono, koska lajin tunnetaan myös Borneosta. 275 yksilöä.
Jaavansarvikuono, Rhinocerus sondaicus DESMAREST 1822, jonka nykynimi on indokiinansarvikuono, koska lajin elinalue ei ole rajoittunut yksin Jaavaan. 50 yksilöä.

Terho Poutanen

Viite:
AFP: Salametsästäjät surmasivat 100 sarvikuonoa Etelä-Afrikassa [Lyhyesti]. – Helsingin Sanomat 13.9.2012, B 2.

Kommentit

Hylkeet otsikossa

Tänään Helsingin Sanomat otsikoi paraatisivullaan: "Hylkeet syövät kasvattamoiden lohia." Tekstistä kyllä kävi ilmi, että saimaannorppa ainakin oli syytön.