Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Mysteerinen yli 15cm etana mateli puutarhassa Etelä-Suomessa

Tämän kaltainen etanajätti mateli puutarhassamme Etelä-Suomessa lokakuun lopulla. Pimeässä puutarhassa katsoin otuksen olevan paksu risu, kunnes tajusin sen olevan sateesta nauttiva etana!

Pakko siitä oli sitten napata kuva todisteeksi, jotta etanan laji saataisi selville. Pienellä tutkiskelulla ei eteeni osunut yhtään samanlaista Suomessa asuvaa jättietanaa. Kuva ei vääristä etanan värejä, se oli juuri tuon sävyinen vaalea beige. Kuvassa on myös tuttuun tapaan tulitikkuaski havainnollistamassa etanan jättimäistä kokoa.

Pihamaallamme olen vain kerran törmännyt isoon etanaan - mutta valitettavasti auton alle jääneenä, joten on epävarmaa oliko yksilö samaa lajia kuin tämä. Pihallamme kasvaa nurmikon lisäksi mm. yrttejä, erilaisia kukkia, mansikoita, ja raparperiä. mikäli tämä tieto auttaa lajin selvityksessä.

Toivottavasti joku teistä tunnistaa tämän mysteerietanan, jonka identiteetti on vaivannut perhettämme jo pidemmän tovin.

Sijainti

Javascript is required to view this map.

Kommentit

Iso etana

En ole etana-asiantuntija mutta meillä Itä-Suomessa, lähinnä Outokummussa on riesana espanjan siruetana. Se on jättietana ja haitallinen vieraslaji Suomessa. Se hävittäminen taitaa olla mahdotona...sanovat ne jotka ovat sen riesaksi saaneet.
Jos et saa mistään varmuutta asiasta, Eläinmuseo ainakin tunnistaa lajin. Alla kopioidut tiedot Eläinmuseon sivulta.

Espanjansiruetanaa koskevat tiedot ja lajimääritystä varten tarvittavat yksilöt tulisi toimittaa Ilmari Valovirralle Eläinmuseoon. Havainnoista voi kertoa havaintolomakkeella.

Ukko, jätti tai siru

Suomessa tavataan kolmea suurikokoista etanalajia: ukkoetana (Limax cinereoniger), jättietana (Limax maximus) ja espanjansiruetana (Arion lusitanicus). Niistä ukkoetana on yleinen, kaksi muuta harvinaisempia. Ukkoetanasta on erilaisia vaaleita värimuotoja, joista esim. tämä on melko lähellä kuvan yksilöä. Ukkoetanan paras tuntomerkki on sen vatsapuolella: jalka on keskeltä vaalea ja reunoilta tumma. Jättietanan jalka taas on useimmiten tasaisen vaaleanharmaa. Espanjansiruetana on väriltään yleensä punertavanruskea ja ruumiinrakenteeltaan töpäkämpi ja lyhyempi kuin ukko- ja jättietana. Lisätietoa lajeista löytyy esim. täältä ja täältä.

Kuvan etanan lajiksi veikkaisin ukkoetanaa, mutta vasta vatsapuolelta otettu kuva varmistaisi asian.