Ikkuna Suomen luontoon -sivusto on tullut elinkaarensa päähän ja se suljetaan vuoden 2019 lopussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia käyttäjiä neljästätoista vuodesta! Hyvälaatuiset sivustolle jätetyt kuvat jäävät SLL:n arkistoon ja niitä voidaan käyttää Liiton viestinnässä sivuston sääntöjen mukaan. Jos et halua kuviasi käytettävän, ne voi poistaa sivustolta vuoden loppuun mennessä.

Luontokuvia voi lähettää esimerkiksi Suomen Luonnon Havaintokirjaan (https://suomenluonto.fi/havaintokirja/) tai tunnisteella #havaintokirja Instagramiin, josta Suomen Luonto tekee nostoja omalle tililleen (https://www.instagram.com/suomenluonto/).

Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivut (https://www.sll.fi/) jatkavat toimintaansa normaalisti ja esimerkiksi Kestävä elämäntapa -osiosta löytyy vinkkejä luontoon tutustumiseen ja ympäristön varjelemiseen.

Talvivaara vuotaa yhä! - Häkämies pakeni?

Käyttäjän tepo kuva

Kauppalehden verkkosivujen tuoreimmat uutisotsikot tänään (8.11.): "Mikko Pukkiselle potkut EK:sta" (päivitetty klo 18.32) ja "Talvivaaran varoaltaissa ei mitään suojaa" (klo 18.48). Onko kysymyksessä yksi ja sama tapaus?

Kauppalehden uutisten lähteet ovat MTV3 ja Suomen Luonto.

Kainuun Sanomien verkkolehdessä on seurattu tilannetta. Klo 9.25: "Talvivaaran vuoto tyrehtynyt viidennekseen", mutta klo 14.51: "Altaat eivät riittäneet - Talvivaara juoksuttaa nyt vettä läpi."

Kaivosyhtiö ei päästä ulkopuolisia alueelle, kuten keväisestä lintukuolemajutusta muistamme. Muuan vanha ystävämme tunkeutui sinne maanantaina eli oli vieraillut alueella luvatta. Mitään varoaltaita ei ollut näkynyt!

Mikko Pukkisen tilalle Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajaksi tulee elinkeinoministeri Jyri Häkämies. Häkämies on vain seurannut Talvivaaran vuotoa puuttumatta lainkaan Kainuun ELY-keskuksen tekemisiin ja tekemättäjättämisiin.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset kuuluvat elinkeinoministeriön hallinnonalaan. Elinkeinoministerin kuuluu ohjata ELY-keskuksia, ainakin näin selvässä tapauksessa.

Terho Poutanen 8.11.2012

Kommentit

Häkämies, Häkämies, Häkämies

Kun Talvivaara oli saanut jo 92 huomautusta, eikö elinkeinoministerin olisi ollut aika ryhtyä ohjaamaan Talvivaaraa valvovaa Kainuun ELY-keskusta?

Vapaavuori ympäristöystävällisempi kuin Häkämies?

Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne I. Hukkinen vahvistaa sen, mitä olen aikaisemmin tässä tolkuttanut:
"Vuonna 2010 toteutetussa aluetason hallinnonuudistuksessa luotiin ely-keskukset, joissa entinen itsenäinen ympäristöhallinto sulautettiin elinkeino- ja liikennehallintoon" (Helsingin Sanomat 21.11.). Hiukan lisää: Ympäristövastuualueen "johtajan esimies on koko ely-keskuksen johtaja, joka puolestaan vastaa tuloksistaan työ- ja elinkeinoministeriölle. Ympäristövastuualueen resurssoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriö."

Elinkeinoministeri Jan "Vapaavuori nosti [HS 17.11.] talouden kilpailukyvyn kaiken edelle ja käytti muun muassa vuorineuvos Jorma Elorannan selvitystä...[jossa] Eloranta kehottaa valtiota turvaamaan talouden kilpailukyvyn ottamalla käyttöön lupaprosessien ja ympäristöarvioiden ´ohituskaistan´". Näin siis Janne I. Hukkanen.

Talvivaaran ongelmat suurenneltuja.

Talvivaaran ongelmat suurenneltuja - jos verrataan niitä vaikkapa Turun Seudun Veden tuleviin ongelmiin..

Kun vuonna 1939 toimintansa aloittanut ja 1987 toimintansa lopettanut Äetsän kloorialkalitehdas toimi tehokkaimmillaan, se oli Skandinavian suurin alallaan. Klooria valmistettiin puunjalostusteollisuuden käyttöön elohopeamenetelmällä ja toimintansa aikana tehdas laski Kokemäenjokeen arviolta 500.000 kg elohopeaa, jonka havaittiin vasta 60-luvulla olevan haitallista luonnolle.

Turun Seudun Vesi oy:n insinöörit katsoivat uutta raakavesilähdettä Turulle etsiessään, että ei kai se elohopea enää ole niin myrkyllistä, kun sitä on pohjasedimentissä paikoin enää alle 20 mg/kg ja rakensi raakavedenottamon Suomen saastuneimman joen varteen..

No, nyt meitä on reilut 300.000 koekaniinia kokeilemassa metyloituuko elohopea harjussa ja aiheuttaako se kenties jotakin haittaa.

On jotenkin surullista havaita, että Talvivaaran onnettomuus yritetään mediassa laittaa jonkun yksittäisen henkilön syyksi ja irtopisteitä yrittävät kerätä poliittisen opposition edustajat ja ns luonnonsuojelijat.

Ympäristömyrkyt

Niin , että kun Turkkulaisille ei ole puhdasta vettä , ei tarvitse kainuulaisetkaan .?

Tunteeko Lehtomäki lakia?

Olivatko TV1:n eilisiltaisessa A-studion Talk-ohjelmassa keskustelleet Hannu Hyvönen, Jouni Nissinen ja Ville Niinistö paremmin perillä tapaus Talvivaarasta kuin entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki?
Ainakin minulle jäi Lehtomäen puheista sellainen kuva, ettei hän tiedä, mitä 1.1.2010 voimaan tullut laki elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista sanoo siitä, kenelle kuuluu ELY-keskusten yleishallinnollinen ohjaus (lain 6 §), strateginen suunnittelu ja ohjaus (7 §) ja toiminnallinen ohjaus (8 §). Työ- ja elinkeinoministeriölle! Kuinka elinkeinoministeri ohjasi Kainuun ELY-keskusta?

Politiikkaa

Niin kauan kun meillä valitaan ministerit poliittisilla perusteilla,
kukaan niistä ei ole asiantuntija omalla sarallaan.